USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Країни Північної Європи підтвердили підтримку України і готовність говорити про гарантії безпеки, – заява

Держави зобов'язалися продовжити надавати допомогу Україні для протидії агресії РФ
Зеленський на саміті країн Північної Європи
Джерело: Володимир Зеленський

Глави урядів Данії, Ісландії, Норвегії, Швеції та Фінляндії підтвердили свою тверду підтримку України. Країни мають намір посилити тиск на РФ і продовжувати допомагати Києву для протидії агресії Москви. Про це йдеться у спільній заяві за підсумками саміту, яку публікує Офіс президента України.

"Ми, лідери країн Північної Європи, підтверджуємо нашу непохитну підтримку України. Ми висловлюємо нашу глибоку повагу і визнання стійкості та духу українського народу, солдатів і керівництва", – йдеться в документі.

У заяві наголошується, що Україна, яка протистоїть російській агресії протягом майже 10 років, включно з понад 650 днями повномасштабної війни, продовжує "демонструвати надзвичайну рішучість у реалізації свого невід'ємного права на самооборону".

Лідери країн Північної Європи визнають, що опір України також є боротьбою за їхню спільну безпеку та фундаментальні принципи міжнародного права.

Там зазначили, що загальний обсяг допомоги Україні від держав Північної Європи з моменту широкомасштабного вторгнення РФ становить близько 11 мільярдів євро. У заяві йдеться про те, що підтримку й надалі надаватимуть українській стороні, включно з військовою, економічною та гуманітарною "стільки, скільки буде потрібно".

Новини за темою: Євросоюз планує передати Україні 500 тис. снарядів до кінця року

Країни Північної Європи "найрішучішим чином засуджують незаконну агресивну війну Росії проти України" і закликають Москву "негайно і беззастережно вивести свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

До того ж ці країни "залишаються прихильними до посилення міжнародного тиску з метою протистояння здатності Росії продовжувати свою незаконну війну, зокрема за допомогою санкцій".

Крім того, держави підтвердили підтримку Спільної декларації лідерів "Групи семи" щодо підтримки України від 12 липня і висловили згоду розпочати двосторонні переговори про гарантії безпеки.

"Країни Північної Європи – члени ЄС підтверджують свою підтримку відкриттям перемовин з Україною щодо вступу до ЄС, і у зв'язку з цим із нетерпінням чекають на засідання Європейської ради 14–15 грудня 2023 року. Разом з ЄС та міжнародними партнерами країни Північної Європи продовжуватимуть координувати та узгоджувати свою підтримку поточних зусиль України щодо реформ і підтримуватимуть Україну на її європейському шляху", – ідеться в заяві.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський приняв участь у саміті країн Північної Європи. Про що говорив глава держави, розповідаємо тут.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
Зеленський про втрати ЗСУ на війні: Зеленський про втрати ЗСУ на війні: "Менше не стає"
Люди важливі, але це не значить, що можна подарувати росіянам 30% нашої землі, – Зеленський Люди важливі, але це не значить, що можна подарувати росіянам 30% нашої землі, – Зеленський
"Це фейкові новини", - так Трамп прокоментував інформацію про те, що його перемога на виборах буде вигідна РФ