USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Країни Північної Європи підтвердили підтримку України і готовність говорити про гарантії безпеки, – заява

Держави зобов'язалися продовжити надавати допомогу Україні для протидії агресії РФ
Зеленський на саміті країн Північної Європи
Джерело: Володимир Зеленський

Глави урядів Данії, Ісландії, Норвегії, Швеції та Фінляндії підтвердили свою тверду підтримку України. Країни мають намір посилити тиск на РФ і продовжувати допомагати Києву для протидії агресії Москви. Про це йдеться у спільній заяві за підсумками саміту, яку публікує Офіс президента України.

"Ми, лідери країн Північної Європи, підтверджуємо нашу непохитну підтримку України. Ми висловлюємо нашу глибоку повагу і визнання стійкості та духу українського народу, солдатів і керівництва", – йдеться в документі.

У заяві наголошується, що Україна, яка протистоїть російській агресії протягом майже 10 років, включно з понад 650 днями повномасштабної війни, продовжує "демонструвати надзвичайну рішучість у реалізації свого невід'ємного права на самооборону".

Лідери країн Північної Європи визнають, що опір України також є боротьбою за їхню спільну безпеку та фундаментальні принципи міжнародного права.

Там зазначили, що загальний обсяг допомоги Україні від держав Північної Європи з моменту широкомасштабного вторгнення РФ становить близько 11 мільярдів євро. У заяві йдеться про те, що підтримку й надалі надаватимуть українській стороні, включно з військовою, економічною та гуманітарною "стільки, скільки буде потрібно".

Новини за темою: Євросоюз планує передати Україні 500 тис. снарядів до кінця року

Країни Північної Європи "найрішучішим чином засуджують незаконну агресивну війну Росії проти України" і закликають Москву "негайно і беззастережно вивести свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

До того ж ці країни "залишаються прихильними до посилення міжнародного тиску з метою протистояння здатності Росії продовжувати свою незаконну війну, зокрема за допомогою санкцій".

Крім того, держави підтвердили підтримку Спільної декларації лідерів "Групи семи" щодо підтримки України від 12 липня і висловили згоду розпочати двосторонні переговори про гарантії безпеки.

"Країни Північної Європи – члени ЄС підтверджують свою підтримку відкриттям перемовин з Україною щодо вступу до ЄС, і у зв'язку з цим із нетерпінням чекають на засідання Європейської ради 14–15 грудня 2023 року. Разом з ЄС та міжнародними партнерами країни Північної Європи продовжуватимуть координувати та узгоджувати свою підтримку поточних зусиль України щодо реформ і підтримуватимуть Україну на її європейському шляху", – ідеться в заяві.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський приняв участь у саміті країн Північної Європи. Про що говорив глава держави, розповідаємо тут.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст