USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Київ не має плану "Б"? Зеленський поділився очікуваннями від саміту ЄС і перспективами членства України

За слова президента, якщо рішення відкладуть, це означатиме, що Путін наклав на нього вето
Зеленський
Володимир Зеленський, президент України
Джерело: Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що отримання позитивного рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС залежить тільки від стійкості країн-членів. Водночас у Києва немає плану "Б", оскільки єдиний план – це членство в Євросоюзі. Про це він сказав під час візиту до Норвегії.

За словами українського лідера, його країна була дуже конструктивна і зробила все, виконала всі рекомендації партнерів, визнавши, що "є блокування з боку Угорщини і це факт".

"Україна зробила все, щоб не давати жодного шансу тій чи іншій державі блокувати початок переговорів. Тут питання тільки стійкості країн ЄС, тому що цього року у РФ не було жодної перемоги, вони нічого не змогли зробити, не змогли окупувати жодного села, я вже не кажу про міста. Нічого вони не змогли зробити", – сказав він.

Водночас Зеленський зазначив, що Росія почала працювати з країнами не тільки Європи, країнами на багатьох континентах і тиснути на них.

"Тому, якщо не буде позитивного результату – питання не в плані "Б", у нас є тільки один план – це наш вибір – бути в ЄС. Тому якщо не буде там позитиву – це буде говорити про те, що Путін наклав вето на це рішення", – резюмував глава держави.

Зеленський взяв участь у саміті країн Північної Європи: Що говорив?

На саміті український президент порушив питання українського членства в Європейському Союзі. Зокрема, він розповів, про що говорив із прем'єром Угорщини Віктором Орбаном, країна якого погрожує блокувати рішення щодо вступу України до Євросоюзу.

За словами Зеленського, під час візиту до Аргентини він сказав Орбану, що Будапешт не має жодних причин блокувати вступ України до Євросоюзу.

"Друге, я думаю, що я мав рацію, і я дуже прямо дав йому інформацію, що в нього немає жодної причини блокувати українське членство в ЄС, і я попросив його назвати хоча б одну причину, і я чекаю відповіді", – пояснив він.

Також президент висловив думку, що Україна та Угорщина мають організувати конструктивну зустріч між країнами. Це має допомогти підтримувати діалог і розв'язувати проблеми.

Зеленський про ситуацію на фронті

На саміті країн Північної Європи глава держави також змалював ситуацію, яка зараз склалася на фронті. Він відреагував на статтю NYT про те, що Україні нібито слід переходити до оборони замість наступу.

"Щодо заяв генералів США, деяких осіб, я вам скажу так: у будь-якому разі це не про кризу, це про зиму, і взимку завжди сповільнюються операції – контрнаступальні чи оборонні. Тому я думаю, що цей сигнал пов'язаний саме з цим", – сказав президент України.

До того ж Зеленський наголосив, що росіяни не домоглися жодних перемог на фронті цього року.

Нагадаємо, вчора президент України Володимир Зеленський провів черговий візит до США, де він зустрівся з лідером країни Джо Байденом, а також із сенаторами та конгресменами. Про що йшлося – читайте за посиланням.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти