USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

У Полтаві вперше на базі вишу діє "зелена кімната". У чому її унікальність?

Завдяки спецметодикам роботи психологів і комфортним умовам кімнати максимально зменшується стрес та переживання дитини під час допиту
зелена кімната в Полтаві
"Зелена кімната" у Полтаві
Джерело: UWN

У грудні 2023 року на базі Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" відкрили першу в області серед навчальних закладів "зелену кімнату", яка функціонує як навчально-дослідницький центр психологічної експертизи. Оскільки виш випускає майбутніх практичних психологів, викладачі й студенти практично використовують це приміщення. І тісно співпрацюють з поліцією та психологами полтавського відділення Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса".

Завідувачка кафедри психології та педагогіки Національного університету "Полтавська політехніка" Євгенія Хоменко розповіла UWN про унікальність "зеленої кімнати" та роботу психологів у ній.

Спочатку про "зелену кімнату". Що ж це таке?

"Зелена кімната" – це середовище для проведення процесуальних дій із дітьми від 3 до 18 років, постраждалими від насильства, а також для допиту неповнолітніх правопорушників. Це й своєрідна форма роботи з неповнолітніми.

У таких кімнатах збирають докази про злочин чи правопорушення, у яких дитина стала свідком чи жертвою кризової ситуації. Психологи працюють над тим, щоб адаптувати дитину після скоєного над нею насильства, відновлюють її психоемоційний стан, корегують негативну поведінку.

Як оснащена кімната?

"Наша "зелена кімната" створена за всіма відповідними вимогами й оснащена необхідним обладнанням – це два суміжні приміщення, які забезпечують безпекову ситуацію для дитини, яка буде давати інтерв'ю в цьому терапевтичному залі. У дитячому є іграшки, він звукоізольований та обладнаний камерами, відеоспостереження ведуть із сусіднього кабінету. Зал дійсно зеленого кольору, але "зелена кімната" більше не по кольору зелена, а за своєю функціональністю. Зелений колір – колір гармонії, комфорту і "зелена кімната" передбачає саме такий осередок комфортної, так би мовити, домашньої атмосфери, яка налагоджує на контакт, взаємодію і на відвертість", – описує приміщення психологиня.

Хоменко додає, що, як і годиться, за всіма правилами, між кімнатами є спеціально обладнане двостороннє дзеркало. З одного боку нічого не видно і воно функціонує як дзеркало – можна вправи з дитиною робити чи якось налагоджувати на контакт.

"А ось з іншого – в іншій кімнаті – у це дзеркало дивляться психологи-експерти, можуть бути представники ювенальної поліції, якщо це необхідно. Причому в тій кімнаті психологу й дитині їх не видно. А ось в робочому приміщенні за склом можуть спостерігати за колегами у ролі експерта, нотувати та коригувати роботу один одного. Адже надання якісного зворотнього звязку з приводу своєї роботи (як психолога-консультанта, психолога-експерта) дає змогу розвиватися, відслідковувати свої помилки та зростати професійно", – пояснює експертка.

Використовують "зелену кімнату" в освітньому процесі як спеціальну лабораторію – майданчик для формування практичних умінь майбутніх психологів. Ця лабораторія – мультифункціональна: є стіл, щоб щось там писати, помалювати і зручно сісти чи на стільцях, чи на диванчику. Можна й тими самими картками пропрацювати, продовжує Хоменко.

Психологічний осередок з мінімізацією травми для дитини

Особливість "зеленої кімнати" в тому, говорить спеціалістка, що це все одно психологічний осередок. Навіть, якщо це інтерв'ю або допит, якщо є слідчий, поліцейський або ювенал (знаходяться по невидимий бік дзеркала, – ред.)

"Це і психологічна експертиза, й основи психотерапії, консультування, кризова психологія. Тут працює психолог за певним алгоритмом і конкретним запитом: що саме потрібно дізнатися, яку саме тему. Але ж все-таки це людина, яка є психологічним експертом саме в роботі за методикою "зелених кімнат", психологом практикуючим у всьому, що стосується травматизації особистості дитини. Завдяки спеціальним методикам роботи фахівців та комфортним умовам максимально зменшується стрес та переживання неповнолітнього", – коментує Хоменко.

Новини за темою: Через портал StopCrime українці можуть повідомити про випадки сексуального насильства над дітьми в мережі. Як це зробити?

Зауважимо, на Полтавщині загалом діє три "зелені кімнати" при поліцейських відділках – в Кременчуці, Лубнах і Миргороді. 

А перший заклад саме такого типу відкрили не тільки у Києві, а й в Україні у липні 2021 року в Дарницькому районі столиці на базі Центру сім’ї.

До речі, аж десять "зелених кімнат" планують відкрити на Рівненщині за 2024 рік.

Читайте також:
В Україні покажуть не зовсім класичну п'єсу Котляревського: Виставу В Україні покажуть не зовсім класичну п'єсу Котляревського: Виставу "Наталка Полтавка.doc" зібрали з історії реальних героїв
Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території
Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт
До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування