USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Через портал StopCrime українці можуть повідомити про випадки сексуального насильства над дітьми в мережі. Як це зробити?

Інформувати про можливий злочин на тему сексуального насильства над дітьми в інтернеті можна й анонімно
діти насилля
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні діє перший портал повідомлень про матеріали, пов’язані із сексуальним насильством над дітьми в мережі, – StopCrime. Про новий проєкт, який функціонує не так давно, розповіли UWN у відділі протидії кіберзлочинам у Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

"Найтяжчими злочинами вважаються злочини проти волі, честі та гідності особи, особливо якщо ті стосуються найнезахищенішої верстви населення, – дітей. Збереження життя та здоров’я дітей є головним, тож Департамент кіберполіції спільно з Мінцифри та ВГО "Магнолія" минулого місяця створили проєкт StopCrime для запобігання подібних випадків у цифровому просторі", – зазначили у відділі.

Правоохоронці додають, що повідомити про можливий злочин на тему сексуального насильства над дітьми в інтернеті можна анонімно саме через цей портал.

Як подавати інформацію?

"Головне – надати посилання, де розміщений контент. Для подальшого розслідування та блокування такого контенту ГО "Магнолія", як член Міжнародної мережі, збирає, аналізує й передає його до Департаменту кіберполіції та в Інтерпол. До того ж Мінцифра почала консультації з INHOPE (Міжнародна мережа гарячих ліній повідомлення про сексуальне насильство над дітьми онлайн, – ред.) ще до початку повномасштабного вторгнення", – розповіли кіберполіцейські.

Водночас наводять приклад Полтавщини: про більшість злочинів подібного характеру інформують громадяни з активною громадською позицією, на відміну від тих, хто  реально постраждав від насилля, чи їхні близькі.

"Просимо не закривати очі, адже не соромно повідомити про вчинене правопорушення, а соромно лікувати молоде покоління від отриманих фізичних та психологічних травм. Якщо ви побачили фото, відео, GIF чи інші матеріали, на яких зображено сексуальне чи психологічне насилля над дітьми в соціальних мережах, месенджерах, сайтах та інших інтернет-платформах, повідомте про це на портал за посиланням", – зауважили правоохоронці.

Разом з тим крім порталу про випадки насильства над дітьми слід телефонувати за номерами й отримати допомогу конфіденційно та безпечно:

  • 102 – Національна поліція;
  • 0-800-211-444 – гаряча лінія психологічної підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ);
  • 527 (з мобільного), 0800 505 501 (зі стаціонарного) – Національна гаряча лінія з консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми Міжнародної організації з міграції (МОМ);
  • 0 800 500 225 або 116 111 (з мобільного безплатно) – Національна дитяча гаряча лінія;
  • 15-47 – урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;
  • 0 800 213 103 – контакт-центр системи безоплатної правової допомоги;
  • 0 800 500 335 або 116 123 – гаряча лінія із запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;
  • +38 (044) 225 76 75 – уповноважений президента України з прав дитини.

Злочини сексуального характеру над неповнолітніми

У відділі протидії кіберзлочинів також додали, що за 2023 рік до різних правоохоронних органів Полтавської області надійшло понад сотню заяв та звернень від громадян щодо злочинів сексуального характеру над неповнолітніми.

Зокрема:

  • зґвалтування неповнолітніх – до 20 випадків:
  • сексуальне насильство – до 10;
  • вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла 16 річного віку, – близько 10;
  • розбещення неповнолітніх – близько 60.

"Статистика свідчить, що тільки один відсоток звернень, які стосуються домашнього насильства, надійшли безпосередньо від дітей. Дитина, яка страждає від насильства, потребує особливої допомоги з боку дорослих. Тому вчителі, медсестри, лікарі мають обов'язково повідомляти в поліцію, якщо мають підозри, що стосовно дитини може вчинятися насильство", – вказують правоохоронці.

Додамо

За даними Офісу генерального прокурора України (станом на червень 2023 року, – ред.), загалом в Україні зареєстровано 867 кримінальних проваджень, повʼязаних зі злочинами проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей.

"Скеровано до суду 541 обвинувальний акт, вироки отримали 240 осіб. Щодо понад 500 осіб внесені відомості до Єдиного реєстру засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи", – йдеться в повідомленні.

А в січні 2024 року в Україні зареєстрували рекордну кількість кримінальних проваджень про домашнє насильство – 435. Це майже вдвічі більше (55%), ніж у січні торік, свідчать дані на сайті "Опендатабот".

Зазначається, що кількість справ щодо домашнього насильства зростає рік до року – винятком став лише перший рік повномасштабного вторгнення. Торік в Україні реєстрували 2 тис. 705 відповідних кримінальних проваджень. Це на 11% більше, ніж у 2021-му – 2 тис. 432 справи. До суду доходять понад 80% відкритих справ.

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець