USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

За надсилання образливих повідомлень сексуального характеру у месенджери каратимуть штрафом до 2720 гривень: Закон підписано

Якщо на громадянина вдруге поскаржаться за домагання, йому загрожує арешт до 15 діб
месенджер
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський підписав закон (реєстр. №8329), який зокрема передбачає покарання за надсилання принизливих повідомлень сексуального характеру у месенджери. Про це йдеться в картці документа.

Як каратимуть?

Так, за сексуальне домагання через месенджери каратимуть штрафом від 1360 до 2720 гривень або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин, або виправними роботами на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.

Якщо ж таке повториться ще раз, то штрафуватимуть від 2720 до 4760 гривень або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин, або виправними роботами на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20 процентів заробітку. Або ж передбачається арешт на 15 діб.

Домашнє насильство

Також в законі прописане покарання за домашнє насильство. У такому разі каратимуть штрафом у розмірі 1190 гривень або відправлятимуть на громадські роботи на строк від 30 до 40 годин. Також передбачається місяць виправних робіт або арешт до 10 діб.

Що ще передбачає закон?

За вчинення будь-якого насильства щодо людини за ознакою статі, а також за стереотипні уявлення щодо соціальної ролі чоловіка та жінки, що завдало шкоди фізичному чи психологічному здоров’ю, передбачені штрафи у розмірі від 1700 до 3400 гривень.

Що таке сексуальне домагання та насильство за ознакою статі?

У законі прописано, що сексуальне домагання – це дії сексуального характеру, які можуть бути виражені як вербально, так і невербально або ж фізично (слова, жести, рухи тіла, доторкування, поплескування або інші аналогічні дії), які ображають чи принижують гідність особи.

До вербальних належать коментарі із сексуальним підтекстом, жарти, принизливі зауваження, погрози тощо.

До невербальних – зображення сексуального характеру, фотографії оголених статевих органів, образливі звуки (на кшталт підманювання кошенят), посвистування, підморгування та непристойні жести.

До фізичних – дотики до тіла, одягу та волосся, вторгнення в особистий простір, небажані обійми та поцілунки, примус до сексу.

В насильство за ознакою статі – це стереотипні уявлення про соціальні ролі жінки чи чоловіка (становище, обов’язки, поведінку тощо), що завдають фізичної, сексуальної, психологічної або економічної шкоди чи страждань, включаючи погрози.

Коли документ набере чинності?

Закон набере чинності через шість місяців з дня його опублікування.

Які докази можуть довести факт сексуальних домагань?

Для того щоб довести факт домагання, варто надати до справи докази – диктофонні записи, фото, відео з місця події, скріншоти листувань із кривдником.

Про ці факти треба повідомити до поліції.

Справи про домашнє насильство

В Україні з початку року було відкрито вже 1521 кримінальне провадження про домашнє насильство – це на 36% більше, ніж за аналогічний період 2023 року (тоді була 1121 справа), а у 2021-му – 1343.

Зараз реєструють близько 300 таких справ у місяць. До порівняння, у 2021 році відкривали близько 200 на місяць.

Підозру у 2024 році отримали понад 1 тис. українців. Проте значно поменшало справ, які доходять до суду. Якщо у 2022-му та 2023 роках їх було близько 83%, то цьогоріч лише 64% – це найнижчий показник за останні п'ять років.

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років
Раді пропонують продовжити термін оновлення облікових даних на 90 днів: Міноборони не підтримує цей законопроєкт Раді пропонують продовжити термін оновлення облікових даних на 90 днів: Міноборони не підтримує цей законопроєкт