USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

За окремі категорії злочинів відправляти на фронт не можна, але слід би надати право військовим вибирати будь-кого, – Малюська

За словами посадовця, в цій справі є окрема позиція Мін’юсту як інституції, так і його особиста думка
Малюська
Малюська
Джерело: відкриті джерела

За окремі категорії злочинів відправляти на фронт не можна, але слід надати право військовим Збройних сил України вибирати будь-кого. Про це заявив в інтерв'ю "РБК-Україна" міністр юстиції Денис Малюська.

За словами посадовця, в цій справі є окрема позиція Міністерства юстиції як інституції, та його особиста думка.

"Позиція Мін’юсту – за окремі категорії злочинів відправляти на фронт не можна. Ми цю позицію оформили, яка дійсно зрівноважена, збалансована і є інституційною позицією Мін’юсту. Є моя особиста позиція, яку, я думаю, не підтримають народні депутати, тому ми її не транслюємо. Мені здається, що в умовах складної війни потрібно надати право військовим, військовій розвідці вибирати усіх, будь-кого, кого бажають. Але ця позиція, на жаль, навряд чи має перспективи підтримки у парламенті, тому її не транслюємо як офіційну позицію міністерства", – сказав Малюська.

Водночас він зауважив, що у відомстві "не хочуть, щоб люди з в'язниць ставали м'ясом, щоб у них було менше прав чи гірше забезпечення". Адже це конституційно неправильно.

"Якраз говоримо про те, щоб зрівняти їх з іншими. Бо у нас дійшло до того, що, за чутками, окремі особи, щоб ухилитися від мобілізації, вчиняли дрібне порушення з тим, щоб отримати судимість. Не потрапляли у в'язницю, тому що порушення дрібне, але при цьому отримували, по суті, імунітет від мобілізації на кілька років. Для когось репутаційні втрати – це не особлива проблема і це дешевше, ніж платити хабарі за виїзд за кордон чи для оформлення інвалідності", – прокоментував політик.

Мобілізовані засуджені повертаються і далі відбувають покарання? 

Малюська пояснив, що в такому випадку потрібен попередній відбір.

"Ми б точно не хотіли ситуацій, коли з в'язниці пішов якийсь топкорупціонер, якого впіймали на мільйонних хабарях, а потім він десь засів у "закарпатському котлі". Це точно той випадок, який би ми хотіли уникнути, бо це дискредитує усю ідею. Але, безумовно, оптимальним було б зарахування служби в певних пропорціях до відбутого покарання", – зазначив міністр.

Разом з тим Малюська сказав, що "гарне виконання своїх обов'язків як військового та певні досягнення – це цілком мав би бути фактор для того, щоб суд або скорочував, або звільняв від відбування покарання, навіть якщо строки ще не вичерпалися".

"Тобто це можливий шанс ув'язаним показати, що вони ресоціалізувалися. А ще є безпечними та на одній стороні з усіма нами вони воюють", – підсумував посадовець.

Додамо

Міністерство юстиції України напрацювало зміни, завдяки яким люди із судимістю зможуть долучитися до оборони країни, адже наразі законодавчо заборонена мобілізація засуджених. Про це заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі "Українського Радіо".

Зазначається, що сьогоднішня діюча норма законодавства не дозволяє засудженим долучитися до лав ЗСУ. Йдеться не тільки про тих, хто зараз відбуває покарання, а й тих, які були засуджені раніше й вже відбули покарання.

"Вони живуть серед нас, так само бояться, переживають і так само можуть бути корисними. Але, на жаль, зняті з військового обліку і ніяк не можуть допомогти армії", – пояснила Висоцька.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених