USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Застаріла та не відповідає сучасним викликам: Генсек ООН заявив про необхідність реформувати Раду Безпеки

Гутерреш вважає, що системи втратили свою основну функцію
Гутереш
Джерело: Reuters

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про необхідність реформування Ради Безпеки та Бреттон-Вудської системи, аби вони відповідали "реаліям сучасного світу". Про це він сказав на пресконференції у Японії, де проходила зустріч G7, пише Reuters.

Гутерреш вважає, що системи втратили свою основну функцію.

"Глобальна фінансова архітектура є застарілою, нефункціональною та несправедливою. На тлі економічних потрясінь, спричинених пандемією COVID-19 і вторгненням Росії в Україну, вона не змогла виконати свою основну функцію як глобальна мережа безпеки", – сказав генсек.

Глава Організації Об'єднаних Націй додав, що обидва формати відображають співвідношення сил 1945 року і потребують оновлення.

Позиція України

Разом з тим раніше президент Володимир Зеленський заявляв про необхідність реформувати міжнародні інституції, у тому числі механізми ООН та Радбезу.

Зокрема, в ефірі телемарафону "Єдині новини" постійний представник України в Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця зауважив, що необхідність реформування Радбезу ООН неодноразово обговорювали.

"Реформа Радбезу має відбутися, про це йшлося під час більшості виступів та дебатів, які сама РФ й скликала у Радбезі. Але не будемо тішитися ілюзіями, що є будь-який спосіб написати рішення так, щоб воно переконало Путіна. Тому перемога над Путіним – це передусім перемога на полі бою, але ще й політична перемога, метою якої має стати зміна режиму, який існує у РФ. Тут єдність всіх наших партнерів та єдність світу має першочергове значення", – сказав Кислиця.

Новини за темою: Генсек ООН Гутерреш сердився на Зеленського через свій візит в Україну, – WP

Що відомо про Раду Безпеки ООН?

Рада Безпеки ООН – постійний орган Організації Об'єднаних Націй, на який, відповідно до статті 24 Статуту ООН, покладено відповідальність за підтримку міжнародного миру та безпеки. Рада Безпеки входить до шести "головних органів" Організації Об'єднаних Націй. Проводить свої засідання у Нью-Йорку, коли в цьому виникає необхідність. На відміну від інших органів ООН, тільки Рада Безпеки має право ухвалювати рішення, обов'язкові для виконання всіма членами Організації Об'єднаних Націй.

1965 року кількість її членів збільшили від 11 до 15 (перша поправка до Статуту ООН): п'ять постійних членів – Велика Британія, Китай, СРСР, США, Франція – і десять членів, що обираються Генеральною Асамблеєю на два роки за географічною ознакою. П'ять з десяти непостійних членів переобираються щороку.

У Статуті ООН, як в основоположному акті цієї організації, є багато про особливі права в облаштуванні світового правопорядку п’ятьох прямо названих постійних членів Ради Безпеки, включно з СРСР, але при цьому немає ніякої згадки про Російську Федерацію.

Читайте також:
ООН засудила український удар по НПЗ в Татарстані, назвавши його ООН засудила український удар по НПЗ в Татарстані, назвавши його "цивільною інфраструктурою"
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН
Страти, зникнення, катування і навіть сексуальне насильство, – ООН розповіла про нові злочини РФ в Україні Страти, зникнення, катування і навіть сексуальне насильство, – ООН розповіла про нові злочини РФ в Україні
Російські авіакомпанії до квітня припинять працювати з ООН Російські авіакомпанії до квітня припинять працювати з ООН