USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Законопроєкт про мобілізацію: Рада готує зміни для доглядачів за особами з інвалідністю

Інколи за однією особою з інвалідністю доглядають одразу декілька. Це Рада і планує усунути
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Верховної Ради працюють над тим, щоб "перекрити лазівку для ухилянтів" у великому законопроєкті про мобілізацію. Про це заявив народний депутат, заступник голови профільного комітету, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв, передає пресслужба парламенту.

Зокрема йдеться про людей, які доглядають за особами з інвалідністю. За його словами, інколи за однією такою особою доглядають одразу декілька.

"Ми почули проблему людей з інвалідністю і тих, хто їх доглядає. Зараз шукаємо формулу, при якій люди з інвалідністю не будуть позбавлені необхідного догляду. З іншого боку, ми маємо перекрити лазівку, якою користуються деякі ухилянти. Вони знаходять людей з інвалідністю, і в однієї такої людини може бути, умовно кажучи, дев’ять доглядачів. Цього не має бути. Повинен бути тільки один доглядач", – сказав він.

Чернєв зазначив, що як тільки законопроєкт буде збалансовано, він потрапить у сесійну залу Верховної Ради України.

Нагадаємо

7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію.

Проєкт закону передбачає удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та зміну призовного віку з 27 до 25 років.

Встановлюються підстави для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного головнокомандувача.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із закінченням строку військової служби – протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку зі звільненням з полону. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які були звільнені зі строкової військової служби під час дії воєнного стану, – протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби.

Виключається з переліку висновків військово-лікарських комісій висновок про обмежену придатність до військової служби.

Які зміни передбачені для осіб з інвалідністю?

У першому читанні нардепи ухвалили рішення, згідно із яким передбачається переогляд громадян України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року на непридатність до військової служби на підставі переліку хвороб, станів та фізичних вад, затвердженого Кабінетом міністрів України.

Детальніше читайте тут.

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні