USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Залужного не звільнили! Що пишуть про відставку головнокомандувача та нібито кандидатів на його посаду

Низка ЗМІ та політичних блогерів повідомили про звільнення Валерія Залужного
Валерій Залужний

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний під час засідання Верховної Ради України

Джерело: Уніан

У понеділок, 29 січня, українські медіа, посилаючись на власні джерела, повідомили про нібито звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. При цьому дехто ствердно написав, що його посаду обійме нині глава української розвідки Кирило Буданов.

Так, УП з посиланням на власні джерела у силових відомства написала: одне із джерел в РНБО повідомило, що Залужного викликали і запропонували іншу посаду.

"Можливо, послом кудись піде. Він відмовився. Указу немає", – йдеться в повідомленні.

Своєю чергою "Інтерфакс-Україна", зіславшись на джерела, написав, що домовленість про можливе звільнення Залужного "було досягнуто під час зустрічі Залужного з президентом Володимиром Зеленським".

Також станом на 20:00 на сайті Офісу президента немає указу про звільнення.

Частина співрозмовників, дотичних до Ставки Верховного головнокомандувача, заперечила звільнення Залужного. Джерела в ОП також повідомили, що це неправда.

Прессекретар президента Сергій Никифоров в коментарі УП заявив, що глава держави Володимир Зеленський не звільняв головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

"Точно ні. Президент не звільняв головкома", – сказав Никифоров.

Дехто писав ще й про нібито відставку голови відомства Умєрова. У Міноборони України повідомили: "Ні, це не правда". Більше деталей там не озвучили. Втім, є вірогідність, що МО заперечувало відставку саме Залужного, оскільки саме міністр оборони надає президенту подання як на призначення, так і на звільнення головнокомандувача ЗСУ.

Що говорили про нібито наступника Залужного

За інформацією джерел "Української правди", основним претендентом на посаду головнокомандувача є очільник української розвідки Кирило Буданов.

Кількома днями раніше народна депутатка Мар'яна Безугла, яка раніше неодноразово критикувала Валерія Залужного в соцмережах, опублікувала на своїй Facebook-сторінці перелік "основних претендентів на посаду головнокомандувача ЗСУ в рамках зміни стратегії-2024". У списку Безуглої – глава розвідки Кирило Буданов, командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський та генерал ДШВ Євген Мойсюк.

Раніше вже неодноразово ширилися чутки про звільнення Залужного. Зокрема, в листопаді 2023 року повідомляли, нібито було подання про відставку головнокомандувача ЗСУ. У грудні міністр оборони Рустем Умєров заявив що питання про звільнення головнокомандувача ЗСУ наразі не стоїть.

Окрім того, у листопаді народна депутатка Мар'яна Безугла написала, що Залужний має піти у відставку. Такі заяви викликали обурення, тому у Верховній Раді запропонували звільнити її з посади заступниці голови Комітету з нацбезпеки та оборони.

Нагадаємо, серед українців знизився рівень довіри до чинного уряду та парламенту: абсолютну прихильність українців має хіба що Валерій Залужний. Зеленському також довіряє більшість, проте, вже трохи менше. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. В порівнянні з груднем 2022 року частка тих, хто довіряє Верховній Раді, знизилася з 35% до 15%, а частка тих, хто не довіряє, зросла з 34% до 61%.

Читайте також:
Залужний став послом у Британії: Зеленський звільнив його з військової служби Залужний став послом у Британії: Зеленський звільнив його з військової служби
Залужного і Шапталу звільнили з військової служби за станом здоров’я Залужного і Шапталу звільнили з військової служби за станом здоров’я
Як використає свої Як використає свої "лондонські канікули" Валерій Залужний на посаді посла України у Великій Британії? ЗМІ проаналізували ситуацію
Зеленський погодив кандидатуру Залужного на посаду посла у Великій Британії Зеленський погодив кандидатуру Залужного на посаду посла у Великій Британії