USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Наймасштабніша атака на Україну за останні місяці: Постраждало 15 областей. Є поранені і загиблі серед цивільних

Росія запустила десятки ударних безпілотників та ракет
ракета Х-101
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

26 серпня починаючи з ночі в Україні оголошена повітряна тривога через рух ударних безпілотників. Під ранок Повітряні сили повідомили про пуски ракет в бік України з РФ. По всій території України оголошена повітряна тривога.

Загалом, 15 областей постраждали сьогодні внаслідок російської масованої атаки. За даними прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, ціллю російських терористів знову стала енергетична інфраструктура. 

"Щоб зупинити варварський обстріл українських міст, необхідно знищувати те, звідки запускаються російські ракети. Для цього Україні потрібна далекобійна зброя та дозвіл партнерів бити нею по російських об'єктах", – заявив глава Кабміну.

Наслідки

У Полтавські ОВА зазначили, що ворог поцілив по промисловому обʼєкту на Полтавщині. Травмовано пʼять людей. А у Луцьку внаслідок ворожої атаки пошкоджено багатоквартирний будинок. Там, за даними ОВА, уламки дрона впали на житловий будинок. На жаль, є інформація про одного загиблого, уточнив міський голова Ігор Поліщук.

У Дніпропетровській області внаслідок повітряної атаки загинув чоловік. Як повідомили в ОВА, вранці агресор масовано атакував область. Вибухи пролунали у Дніпровському та Криворізькому районах. Попередньо, є один загиблий – 69-річний чоловік, констатував керівник області Сергій Лисак. Він додав, що сталося кілька займань. Зокрема, пожежа у дачному будинку. Згодом стало відомо, що з-під завалів дачного будинку у Дніпровському районі дістали чоловіка. Йому надають необхідну меддопомогу. Як заявили в ОВА, на місці прильоту, за попередніми даними, пошкоджені з десяток будинків. Два – зруйновані. Понівечена господарська споруда. Пожежу рятувальники загасили.

Ще одна людина загинула у Запорізькій області. Росіяни вдарили поряд з приватним будинком. Загинув чоловік. В ОВА уточнили, що в області є влучання в об'єкт енергетики.

Тим часом на Львівщині атаковано енергооб'єкт. Через це у Львові та області частково виникли перебої з електропостачанням. Обмеження діятимуть, доки підстанції не перейдуть на резервне живлення, повідомляє місцева влада. Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що влучань на цю хвилину у Львові не зафіксовано.

У Київській області є пошкодження інфраструктурних об’єктів.

"Вже маємо інформацію про поранену людину. Її доправлено до одного з районних медзакладів, надається необхідна допомога. Також фіксуємо пошкодження приватних будинків внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей в чотирьох районах. Деталі згодом", – додав очільник ОВА Руслан Кравченко.

Київська ОВА повідомляє, що в області "пошкоджено два енергетичних об’єкти". На Київщині - 22 приватних будинки зазнали пошкоджень внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей. Один будинок знищено повністю. Ще один значно пошкоджено. Також пошкоджені складське приміщення, гаражі, три авто. Є й поранені. Їх троє - дві жінки та дитина.

У Рівненській області росіяни завдали удару по об'єкту енергетики. Через це у житловому будинку пошкодило вікна. Обійшлося без людських жертв. Знеструмлені населені пункти у Рівненському районі. Наразі відповідні служби працюють над ліквідацією наслідків удару.

І на Вінниччині є влучання в обʼєкти критичної інфраструктури.

"Є пошкодження вибуховою хвилею приватного будинку. Станом на зараз інформація про загиблих відсутня. Всі служби виїхали на місця для ліквідації наслідків", – заявила перша заступниця начальника ОВА Наталя Заболотна.

Наслідки атак встановлюються.

В Одеській області росіяни атакували цивільну та енергетичну інфраструктуру. Внаслідок атаки четверо людей отримали поранення, серед них – 10-річний хлопчик. Троє постраждалих, зокрема й дитина, госпіталізовані у стані середнього ступеня важкості. Їм надається вся необхідна допомога.

Через падіння уламків ракет пошкоджено приватні будинки та велика кількість автотранспорту. Також в Одеському районі є збої в роботі електроенергії.

Польща підняла літаки

Тим часом Польща підняла свою авіацію та літаки союзників. Оперативне командування польської армії повідомило, що через загрозу ракетних ударів в тому числі по об'єктах, близьких до польського кордону, Варшава піднімає свої та союзницькі літаки для захисту повітряного простору своєї території.

"З самого ранку спостерігається інтенсивна діяльність дальньої авіації Російської Федерації, пов’язана із завданням ударів по об’єктах, розташованих у тому числі на західній території України", – йдеться у повідомленні.

Поляки уточнюють, що остання така посилена активність російської авіації, під час якої були завдані удари по західній Україні, зафіксована 8 липня цього року.

В Україні застосовують аварійні відключення світла

Через російську атаку у більшості регіонів України уже оголосили про аварійні відключення електроенергії. У Києві повідомили про перебої з електрикою та водопостачанням в окремих мікрорайонах. Нагадаємо, під час аварійних відключень графіки погодинних обмежень не діють.

Через аварійні відключення у деяких регіонах розгортають Пункти незламності. Зокрема про роботу таких пунктів повідомили у Києві та Чернігівській області.

Розташування Пунктів незламності можна знайти на сайті https://nezlamnist.gov.ua/, у застосунку "Дія", на сайтах ОВА або звернутися за допомогою до служби порятунку за телефоном 101.

У Міненерго заявляють, що ситуація складна.

"Ворог не залишає планів позбавити українців світла", – заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він додав, що ситуація складна, а наслідки атаки уточнюються.

Одна з найбільших комбінованих атаки

Цього разу Росія запустила більше сотні ракет та близько ста "Шахедів". Президент України Володимир Зеленський назвав цю комбіновану атаку однією з найбільших. Глава держави висловив співчуття родинам загиблих та поранених внаслідок цієї атаки.

"Багато пошкоджень в енергетиці. Але всюди, де є відключення електрики, вже тривають відновлювальні роботи. Ремонтні бригади працюватимуть цілодобово. Електрику – повернемо", - прокоментував президент України.

Зеленський додав, "Путін собі не зраджує: це хвора істота – всім уже давно зрозуміло. Але так само зрозуміло: він може робити тільки те, що світ йому дозволяє робити". 

Новина доповнюється

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP