USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй"

Кабмін має намір не створювати щось нове, а вдосконалити те законодавство, яке є зараз
Денис Шмигаль
Джерело: Forbes

Невдовзі будуть запроваджені зміни щодо бронювання працівників від мобілізації, які зроблять цей процес справедливішим та прозорішим. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на пресконференції.

Він повідомив, що пропонував би відійти від формулювання "економічне бронювання", оскільки воно є не зовсім правильним.

"Коли ми говоримо про принцип "воюй або працюй", то ведемо дуже тісний діалог з нашими військовими і бізнесом. У час війни треба знайти розуміння, як правильно підтримувати нашу економіку, виводити з "тіні" тих, хто досі працює з "конвертами". І велику увагу ми приділяємо тому, щоб було дотримано справедливості", – каже він.

Глава уряду додав, що влада не планує робити для цього якесь окреме законодавство чи підходи.

"Сьогодні коли ми говоримо про принцип "воюй або працюй", то хочемо вдосконалити цей підхід. Ми, власне, говоримо про вдосконалення чинного підходу до бронювання", – уточнив посадовець.

Наразі йдеться про розв'язання кількох проблем:

  • створення додаткових робочих місць;
  • повернення працівників у "білу" економіку;
  • підвищення заробітних плат для працівників, що спричинить збільшення сплачених податків;
  • повернення українців в Україну.

Які варіанти економічного бронювання розглядали раніше?

У законопроєкті №11331-1 пропонується, щоб бронюванню підлягали військовозобов'язані, які працюють на підприємствах, де середньомісячна зарплата становить не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня (це 36 тисяч 336 гривень на сьогодні) і де немає боргів по сплаті зарплати та податків.

Друга модель, викладена у законопроєкті №11331-2, передбачає можливість бронювання найманих працівників та фізичних осіб-підприємців.

Новини за темою: Бронювання перевізників тепер стане простішим: Які зміни готують в уряді

Також можна забронювати ФОП, якщо підприємець зареєстрований у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та громадських формувань не пізніше ніж за шість місяців до набрання чинності цього закону, та за умови, що дохід становить не менше триразового розміру збору (20,4 тисячі) за бронювання військовозобов'язаних (61,1 тисячі).

Третя – передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис. гривень для підприємств та єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис. гривень в місяць для ФОПів.

Як повідомляв нардеп від "Слуги народу" Віталій Войцехівський в ефірі TAK TV, законопроєкт про економічне бронювання можуть розглянути не раніше другої половини серпня, а може, навіть у вересні.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом