USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Захворюваність на коронавірус штаму "Кракен" може зрости вже цією весною, – Лапій

В Україні занадто низький рівень щеплень
Коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Чергове збільшення захворюваності на COVID-19, зокрема через властивість штаму "Кракен" і низьке охоплення щепленнями проти коронавірусу, може відбутися навесні цього року, а потім – восени. Про це заявив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, консультант з вакцинації проти COVID-19 у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України Федір Лапій, повідомляє Укрінформ.

Він наголосив, що на сезонні сплески захворюваності впливають саме низькі темпи вакцинації населення.

"А зважаючи на поширення "Кракена", на те, що багато людей з груп ризику не вакциновані або взагалі, або хоча б першим бустером, то будемо і надалі збирати врожай і у вигляді госпіталізацій, і у вигляді смертей", – додав Лапій.

Статистика захворюваності на коронавірус

За даними експерта, щотижня в Україні близько чотирьох тисяч людей госпіталізуються через ковід, і це важкі випадки. За минулий тиждень в Україні було зафіксовано близько 15 тис. нових випадків коронавірусної хвороби.

Читайте також: Новий COVID-штам "Кракен" в Україні: Симптоми та особливості

"Що таке чотири тисячі в тиждень госпіталізованих в умовах війни, коли переобтяжена система охорони здоров'я. Одна велика обласна лікарня – це 400–450 ліжок. Це приблизно 10 обласних лікарень у тиждень повністю завантажені пацієнтами. Вакцинація може це попередити", – наголосив Лапій.

Зазначимо, що, за даними МОЗ, в Україні доступні близько 8 млн доз вакцини проти коронавірусної інфекції чотирьох типів:

– однодозова Janssen виробництва Johnson & Johnson,

– вакцина "Комірнаті" виробництва Pfizer – дитяча форма,

– вакцина "Комірнаті" виробництва Pfizer доросла форма,

– вакцина CoronaVac китайського виробництва.

Коли закінчиться пандемія

У Всесвітній організації охорони здоров'я прогнозують, що до кінця 2023 року зможуть оголосити про завершення пандемії COVID-19 у світі. За словами глави ВООЗ Тедроса Гебреісуса, цього тижня вперше щотижнева кількість зареєстрованих смертей нижча, ніж у той момент, коли Всесвітня організація охорони здоров'я уперше використала слово "пандемія" щодо поширення SARS-CoV-2.

"Я впевнений, що в якийсь момент цього року ми зможемо сказати, що COVID-19 завершився як надзвичайна ситуація в галузі суспільної охорони здоров'я, що має міжнародне значення, і як пандемія", – зазначив він.

Раніше директор ФБР Крістофер Врей заявив, що причиною пандемії COVID-19, ймовірно, став витік вірусу з китайської лабораторії в Вухані

Читайте також:
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні