USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

ВООЗ звинуватила Китай у приховуванні даних про походження COVID-19, у КНР обурились

09.04.2023 10:34 158
Глава ВООЗ укотре звернувся до китайської влади із закликом до співпраці
Коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Так, глава ВООЗ Тедрос Гебреісус заявив, що доступ до повної інформації є лише у КНР. А відтак він укотре звернувся до китайської влади із закликом до співпраці. Гебреісус наголосив, що якщо Китай все ж зважиться на розкриття всіх даних, світ нарешті зможе дізнатися істинне походження COVID-19.

Водночас Пекін різко розкритикував заяву ВООЗ. Як пише AP, директор Китайського центру з контролю та профілактики захворювань Шен Хунбін назвав слова глави Всесвітньої організації охорони здоров’я "образливими та позбавленими поваги". Він обвинуватив організацію у намагання "зганьбити Китай". 

"Як відповідальна країна і як науковці ми завжди активно ділилися результатами досліджень із науковцями всього світу", – зазначив Хунбін.

США хоче розсекретити дані щодо походження COVID-19

21 березня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав закон про розсекречення інформації про походження коронавірусу. Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

"Я поділяю мету Конгресу оприлюднити якомога більше інформації про походження коронавірусної хвороби COVID-19. У 2021 році я наказав розвідувальній спільноті використовувати всі наявні інструменти для розслідування походження COVID-19, і ця робота триває", – заявив Байден.

За його словами, необхідно краще зрозуміти походження коронавірусу, щоб запобігти майбутнім пандеміям.

Перед цим, 11 березня американська Палата представників одноголосно проголосувала за розсекречення розвідданих про походження пандемії COVID-19, законопроєкт має підписати Байден. Про це мовиться на CNBC.

Зазначається, що раніше цього місяця Сенат також одноголосно проголосував за те, щоб вимагати від директора національної розвідки Авріл Хейнс розсекретити таку інформацію.

"Зусилля Конгресу розсекретити дані розвідки про походження COVID-19 з'явилися після того, як Міністерство енергетики дійшло висновку з "низькою впевненістю", що вірус, швидше за все, втік з лабораторії у Вухані в результаті нещасного випадку. Міністерство енергетики є одним із 18 агентств, які входять до складу розвідувального товариства США", – стверджують журналісти.

Додамо, що в інтерв'ю Fox News директор ФБР Крістофер Врей заявив, що причиною пандемії COVID-19, ймовірно, став витік вірусу з китайської лабораторії в Вухані. 

"ФБР протягом досить тривалого часу оцінювало, що причиною пандемії, швидше за все, є потенційний лабораторний інцидент у Вухані", – сказав він.

Китай блокує розслідування по COVID-19

Офіційний Пекін, за словами голови ФБР всіляко намагається заблокувати розслідування походження коронавірусу.

"Уряд Китаю, як мені здається, робив усе можливе, щоб спробувати перешкодити та заплутати роботу, роботу, яку ми робимо, роботу, яку виконує наш уряд США та близькі іноземні партнери. І це прикро для всіх", – додав він.

Варто зазначити, що Пекін блокує розслідування по коронавірусу ще з моменту, коли вірус почав стрімко поширюватися світом.

Читайте також: Новий COVID-штам "Кракен" в Україні: Симптоми та особливості

Річ у тому, що спочатку головною версією було зараження людини коронавірусом на ринку в Вухані від дикої тварини. Коли люди з ринку почали хворіти, МОЗ Китаю надіслав спеціальну групу для дослідження, що зібрала сотні зразків, дезінфікувала ринок, а продукцію – спалила.

Наприкінці січня китайські вчені повідомили, що 33 проби дали позитивний результат на коронавірус. Більшість із них виявили у місці, де торгували дикими тваринами.

У лютому 2020 року, коли вірус продовжував стрімко поширюватися світом, китайські вчені оприлюднили низку досліджень. Тоді в одній із робіт двох китайських дослідників стверджувалося, що вірус міг поширитися з лабораторії у Вухані, розташованій неподалік ринку. Однак конкретних доказів надано не було.

Пізніше публікацію прибрали, але вона "викликала потребу у контролі іміджу Китаю". І з цього моменту будь-які висновки науковців щодо COVID-19 почали узгоджуватися на урядовому рівні. А ті, хто публікував матеріали про коронавірус без попереднього узгодження, несли сувору відповідальність.

Ще одна проблема – категорична відмова Китаю шукати "нульового пацієнта". Адже є дані, що вірус ширився по країні раніше ніж грудень 2019 року, – коли почали фіксуватися масові захворювання. Так, у листопаді 2019 року на COVID-19 перехворів хлопчик в Італії.

Версії походження COVID-19

Довгий час вчені вважали, що COVID-19 має тваринне походження, адже, до прикладу, коронавіруси SARS і MERS мали якраз тваринне походження (передавалися людині після тісного контакту з тваринами).

Кажани

Однією з версій походження вірусу є думка про те, що людині він передався від кажанів. Річ у тому, що китайські вчені, намагаючись встановити джерело походження SARS, 2017 року знайшли у провінції Юньнань печеру з кажанами, зараженими коронавірусом. Виявлений штам мав усі структурні елементи, що наявні у вірусі SARS, спалах заражень яким припав на кінець 2002 року і тривав до липня 2003-го.

Саме тому вчені припустили, що зараження COVID-19 могло статися через кажанів, адже вони мають цікаву імунну систему, що може переносити багато вірусів без шкоди для себе. А перелітаючи з місця на місце, вони здатні розповсюджувати віруси.

Проте враховуючи, що на ринку в Вухані продавали не лише кажанів, а також те, що вони взимку перебувають у сплячці, вчені припустили, що джерелом поширення вірусу могли стати й інші тварини.

Змії

Наприкінці січня 2020 року китайські вчені опублікували статтю, в якій стверджували, що джерелом походження коронавірусу можуть бути змії.

В статті йшлося, що вірус 2019-nCoV, пристосовуючись до тіла господаря, надає перевагу саме тим одиницям генетичного коду, який є у їжаків, кажанів, курей, людей, змій. Причому найбільше збігів – у китайської кобри і південнокитайського багатосмужкового крайта.

Однак пізніше світова наукова спільнота розкритикувала це припущення, оскільки китайські вчені так і не надали достатніх доказів того, як саме через плазунів коронавірус може передаватися людині.

Біологічна зброя

Дехто з науковців припускав, що пандемія COVID-19 викликана саме спробою протестувати біологічну зброю на людях, і що саме цей тип коронавірусу був штучно створений у китайській лабораторії. 

Так, колишній офіцер ізраїльської військової розвідки, доктор в галузі медичної мікробіології Тель-Авівського університету Дані Шогам припустив зв’язок між вірусом COVID-19 і Національною лабораторією біологічної безпеки Інституту вірусології Вуханя, яка відкрилась у 2014 році. За його словами, ця установа має справу з такими небезпечними вірусами, як віруси лихоманки ебола чи SARS. Також підозри щодо розробок біологічної зброї в Китаї фігурували у доповідях Державного департаменту США.

 
Читайте також:
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ