USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

За 2023 рік Путін заробив 1 млрд євро на продажі пального в ЄС попри заборону, – Politico

Мова йде про продаж приблизно 35 мільйонів барелів рафінованого пального
Путін

Путін

Джерело: відкриті джерела

У 2023 році Росія заробила 1 мільярд євро від купівлі палива Євросоюзом через лазівку в забороні. Це дозволило кремлівському паливу надходити в ЄС через іноземні нафтопереробні заводи, повідомляє Рolitico.

Мова йде про продаж приблизно 35 мільйонів барелів рафінованого пального.

"У 2023 році ЄС купив приблизно 35 мільйонів барелів рафінованого палива - переважно дизельного - принаймні частково з РФ. Ці закупівлі були дозволені через велику і тепер добре відому лазівку: попри заборону ЄС на майже весь імпорт російської нафти, країни все ще можуть законно купувати московську сиру нафту, доки її спочатку перероблять на паливо в інших місцях", - йдеться у повідомленні.

Водночас російське паливо надходило до ЄС через Індію та Туреччину, і в підсумку багато грошей повернулися до Кремля.

Сума в 1 мільярд євро, що еквівалентно вартості близько 60 тис. дронів іранського виробництва Shahed, які РФ часто використовує для бомбардування українських міст, стала відомою після того, як ЄС цього тижня погодив 13-й пакет санкцій до другої річниці повномасштабного вторгнення.

Також торік Рolitico виявило, що Москва заробила ще 1 мільярд євро через окрему лазівку в санкціях ЄС щодо Болгарії, і що спроби ЄС обмежити російські нафтові доходи - провалилися.

І тепер Євросоюз починає готувати 14-й пакет санкцій, який має бути оприлюднений у найближчі місяці. Останні викриття величезних нафтових прибутків РФ - не кажучи вже про смерть російського опозиціонера Олексія Навального - посилять цей тиск.

"Російський режим продовжує опосередковано отримувати прибуток від третіх країн, які продають до ЄС нафтопродукти, вироблені з російської сирої нафти", - сказав заступник міністра закордонних справ Естонії Еркі Кодара.

Політик додав, що Брюссель повинен запропонувати нове правило, яке вимагає від іноземних нафтопереробних заводів інформувати покупців з ЄС про будь-який російський імпорт.

Але досі побоювання щодо різкого зростання цін на дизельне пальне та економічного спаду відлякували чиновників від таких кроків.

Новини за темою: У Путіна стурбовані виходом України в Чорне море і ризиком дестабілізації у РФ, – ГУР

Заборона Євросоюзу на імпорт російської нафти

Ще в 2022 році Євросоюз заборонив імпорт російської нафти морським транспортом і разом зі своїми союзниками по G7 запровадив ліміт ціни в 60 доларів за барель для продажу російських вантажів за межами ЄС із використанням західних транспортних і страхових послуг.

Проте план мав кілька обхідних шляхів, які підірвали його ефективність, адже був виняток, який дозволяв країнам ЄС купувати російську сиру нафту, перероблену за межами блоку. Додатковий виняток зробили для Болгарії, якій тимчасово дозволили експортувати паливо російського походження за певних умов.

"Загалом це означало, що сім нафтопереробних заводів, що переробляють московську нафту в Індії, Туреччині та Болгарії, продовжували експорт нафтопродуктів до ЄС. Найбільше палива в блок постачали індійські підприємства, на які припадало дві третини поставок", - додає медіа.

Перероблене паливо потім продавалося легально, в тому числі через західні нафтові фірми і трейдери, а з часом прибуло до портів ЄС.

За оцінками Global Witness, експорт палива з цих нафтопереробних заводів до ЄС минулого року приніс російському диктатору від 870 млн до 1,3 млрд євро.

"Кожний пенні, витрачений на російську нафту, допомагає оплачувати агресивну війну Кремля проти України. ЄС повинен закрити лазівку в нафтопереробці", - сказав старший аналітик Global Witness Крістофер Ламбін.

ЄС остаточно ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії

Європейський Союз у п'ятницю, 23 лютого, ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну. Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

"Рада ухвалила, у зв'язку з другою річницею початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 13-й пакет обмежувальних заходів проти режиму Путіна, тих, хто несе відповідальність за продовження його незаконної, неспровокованої та невиправданої агресивної війни, і тих, хто його суттєво підтримує", – зазначається в повідомленні.

Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель сказав, що в міру того, як ми наближаємося до сумної позначки у два роки відтоді, як Володимир Путін почав повномасштабне вторгнення в Україну, Євросоюз продовжує чинити тиск на Росію.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам