USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

За 2023 рік державна лісова охорона виявила 4,4 тис. випадків незаконних рубок, сума збитків становить 579,8 млн гривень

Минулого року держлісохорона склала 1,9 тис. адмінпротоколів на суму штрафів 1 млн гривень
Ліс
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Протягом 2023 року державною лісовою охороною виявлено 4,4 тис. випадків незаконних рубок обсягом 28,5 тис. метрів кубічних. Сума заподіяної шкоди склала 579,8 млн гривень, сплачено добровільно та стягнуто судами 14,4 млн гривень. До правоохоронних органів передано 2311 справ за фактами скоєння незаконних рубок на загальну суму шкоди 562 млн гривень. Про це під час брифінгу розповів голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль.

Він додав, що інші випадки незаконних рубок були виявлені державною лісовою охороною під час виконання безпосередніх обовʼязків, а також в ході внутрішніх перевірок. Окрім того, спільними рейдами із залученням працівників міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства проведено 566 патрулювань, виявлено 222 лісопорушення, в тому числі 96 випадків незаконних рубок обсягом 72 кв. м.

"Своєю чергою інформуємо, що Держлісагентством вживаються всі необхідні заходи для запровадження ефективної системи боротьби з незаконними рубками. Окрім патрулювань та роботи постійних рейдових бригад у 2023 році запроваджено ряд цифрових інструментів (е-лісорубний квиток, е-сертифікат про походження деревини, е-ТТН із фотофіксацією), впровадження яких суттєво посилює контроль за рухом деревини", – повідомив Віктор Смаль.

Зокрема, за його словами, постійними мобільними рейдовими групами державних підприємств Держлісагентства за фактами незаконних рубок складено 1,9 тис. адмінпротоколів на суму штрафів 1 млн гривень. По 1,3 тис. випадках незаконних рубок справи направлені до правоохоронних органів на загальну суму шкоди 307 млн гривень. Загалом, в ході проведеної рейдової роботи виявлено незаконних рубок обсягом 16 тис. кв. м деревини, з яких у порушників вилучено 0,9 тис. кв. м.

"У цілому рейдовими бригадами здійснено 31,2 тис. рейдів та складено 3,4 тис. адмінпротоколів про порушення законодавства на загальну суму 1,8 млн гривень адмінштрафів (засмічення лісів відходами, порушення вимог пожежної безпеки в лісах, порушення правил використання об’єктів тваринного світу, незаконні рубки та інше)", – заявив голова Державного агентства лісових ресурсів України.

Окрім посилення ТТН, всі лісовози, що вивозять продукцію зі складів, будуть обладнані GPS-трекерами. Увесь рухомий склад буде виведений на єдиний цифровий пульт, що дасть змогу відстежувати переміщення всіх лісовозів на цифровій мапі. Таким чином, контроль буде тотальним та будь-які схеми з незаконною деревиною стануть неможливими.

Нагадаємо, нині лісистість України не є оптимальною та становить 15,9%. У цілому для нашої країни оптимальною вважається лісистість 20%. Оптимальна лісистість не може бути рівномірною та залежить від багатьох факторів.

Читайте також:
Еколог пояснив, чи варто довіряти рейтингам про забруднення повітря міст України Еколог пояснив, чи варто довіряти рейтингам про забруднення повітря міст України
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Через обстріли енергооб'єктів в Одесі в атмосферу потрапило 549 тонн СО2: Чим він небезпечний? Через обстріли енергооб'єктів в Одесі в атмосферу потрапило 549 тонн СО2: Чим він небезпечний?