USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Румунія модернізує свій порт для більшого завантаження зерна з України

Експорт через румунський порт Констанца може зрости до 35 млн тонн за сезон
румунський порт Констанца
Румунський порт Констанца
Джерело: відкриті джерела

Уряд Румунії має намір затвердити план модернізації дорожньої інфраструктури в чорноморському порту Констанца в межах масштабніших інвестицій у порт, які можуть сприяти збільшенню транзиту українського зерна. Про це повідомляє Reuters.

Констанца є одним із найбільших альтернативних експортних маршрутів України, куди зерно доставляють автомобільним, залізничним та баржовим транспортом по Дунаю.

"Україна – наймасштабніший у світі експортер зерна. Найближчими місяцями плануємо подвоїти щомісячний обсяг транзиту українського зерна до Констанци до 4 млн тонн. Тож модернізували десятки залізничних ліній, що з'єднують країну з Україною, а на Дунаї ведуться роботи зі збільшення пропускної спроможності барж, у тому числі шляхом найму лоцманів та забезпечення можливості навігації у нічний час", – розповіли представники румунського уряду.

Так, у порту Констанца міністерство транспорту коштом Європейського Союзу відремонтує або зміцнить існуючу інфраструктуру, побудує нові дороги, під'їзні пандуси та кільцеві розв'язки, а також запустить систему управління рухом у цифровому форматі.

"Це очевидний доказ того, що Румунія докладає серйозних зусиль для підтримки України, забезпечуючи транзит зерна, а також для об'єднання регіону", – сказав на засіданні уряду прем'єр-міністр Марчел Чолаку.

Роботи в порту, вартість яких складе 721,3 млн леїв (155,67 млн доларів, – ред.), розраховані на 36 місяців.

Раніше

Нагадаємо, Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини. Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн Євросоюзу.

Паралельно з цим Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції. Тоді голова правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський наголошував, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

Вже у липні Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія й Словаччина просили Європейський Союз продовжити заборону на ввезення українського зерна і після 15 вересня. А міністр сільського господарства Телус заявив, що Польща припускає запровадження односторонньої заборони на імпорт українського зерна у разі необхідності після 15 вересня.

Новини за темою: Bild: Генсек ООН запропонував Лаврову скасування санкцій проти РФ в обмін на повернення до "зернової угоди"

Водночас днями трьом кораблям із продукцією українських металургів уперше від початку повномасштабної війни вдалося прорвати морську блокаду України, влаштовану країною-агресоркою. Про це повідомляє компанія "Метінвест".

З портів Одеси та "Південний" вийшли судна Primus, Anna Tereza та Ocean Courtesy, які було заблоковано в українських портах із 24 лютого 2022 року. Ці судна стали, відповідно, другим, третім та четвертим кораблями, яким вдалося вийти з українських портів після припинення дії "зернової угоди".

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен