USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Постійні атаки на Одещину є намаганням окупантів заблокувати морський коридор, – Кислиця

Постпред України при ООН акцентує на важливості посилення протиповітряної оборони портів
Чорне море

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Обравши Одесу однією з головних цілей для авіаударів, росіяни намагаються зірвати функціонування морського коридору, створеного ВМС України після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Про це сказав постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки, повідомляє "Укрінформ".

"Спроби Росії шантажувати міжнародну спільноту виходом з ініціативи провалилися. Однак Україна, попри війну, запустила морський коридор і продовжує посилювати його ефективність", – заявив Кислиця.

Політик додав, що із серпня 2023 року з портів "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ" експортували майже 30 млн тонн вантажів до 42 країн світу. З них понад 8 млн тонн – лише в лютому. 80% відвантажень становить аграрна продукція.

"Експорт з українських чорноморських портів досяг рівня, який можна порівняти з тим, що був до повномасштабного вторгнення. Російський Чорноморський флот, чисельність якого постійно скорочується, більше не наважується з'являтися в північно-західній частині Чорного моря, не кажучи вже про його здатність блокувати українські порти", – пояснив Кислиця.

І додав, що все що залишається Росії, – "це запускати ракети, намагаючись залякати Україну та наших торговельних партнерів". Тому так важливо посилити протиповітряну оборону портів.

Нагадаємо, 3 березня в Одесі завершили пошуково-рятувальні роботи після влучання ворожого "Шахеда" у багатоповерхівку. Один підʼїзд будинку був зруйнований вщент.

Внаслідок російського удару загинули 12 людей, серед них – 5 дітей. Найменшому хлопчику, Тимофію, було усього 4 місяці.

Поведінка Росії в акваторії Чорного моря нагадує терористичну

Поведінка Росії в акваторії Чорного моря нагадує терористичну. А про те, щоб прорвати "якусь блокаду", в цьому випадку не йдеться. Про це в ефірі UWN повідомив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

"Про те, щоб прорвати якусь блокаду, в цьому випадку не йдеться. Так, поведінка Росії в акваторії нагадує терористичну, вони залякують, вони проводять опитування, хоча вони для цього не мають ніяких підстав. Що стосується так званого "прориву блокади", то повернімось взагалі до визначення "морська блокада", для цього треба мати велике групування безпосередньо в морі, яке заблокує ділянку моря і не буде давати можливості якимось суднам проходити. У цьому випадку про це не йдеться взагалі, вони фактично в штатному режимі заходять-виходять, там не припинявся ніколи рух суден в цій зоні, вони заходять в дунайські порти, вантажаться і, відповідно, цей процес триває і зараз", – сказав Плетенчук.

До того ж у ВМС ЗСУ звернули увагу на те, що Чорне море є територією спільного користування і нагадали, що воно омиває три країни НАТО.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"