USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Європарламент відмовився схвалювати фінансування Ради ЄС, доки Україні не дадуть Patriot

Рішення підтримали 515 євродепутатів, проти були 62
Європарламент
Будівля Європарламенту
Джерело: відкриті джерела

Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування Ради ЄС через неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot. Про це повідомили колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт та експрем’єр Литви Андрюс Кубілюс у соцмережі X. 

Колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт із фракції Renew запропонував прибрати затвердження бюджету Європейської ради з порядку денного, поки країни-члени не зможуть знайти сім систем Patriot, які зараз вкрай необхідні Україні.

При цьому Верхофстадт нагадав слова глави європейської дипломатії, що європейські країни мають сотню систем Patriot, коли Україна потребує сім.

Його пропозицію зустріли бурхливими оплесками.

Рішення називають безпрецедентною подією. Його підтримали 515 євродепутатів, проти були 62.

"Парламент відмовляється виконувати бюджет Ради, поки Європейська рада не ухвалить рішення про підтримку України додатковими протиракетними комплексами Patriot!" – написав Верхофстадт у соцмережі X.

"Щойно: Європейський парламент призупинив рішення про фінансування Ради ЄС через зрив поставок систем Patriot в Україну", – написав євродепутат, експрем’єр Литви Андрюс Кубілюс.

Потреба України в ППО

Останнім часом армія РФ посилила атаки по цивільній та критичній інфраструктурі України.

Так, у ніч проти 11 квітня окупанти завдали по Україні масованого повітряного удару із застосуванням крилатих, балістичних та аеробалістичних ракет "Кинджал", а також дронів-камікадзе. Вибухи лунали, зокрема, у Харкові та Львові, під атакою також були об'єкти енергетики. 

За деякими даними, щоб хоча б якось захистити небо, Україні необхідно щонайменше 10 установок Patriot, які здатні збивати не тільки крилаті ракети, а й балістичні.

Американські установки вже давно показали свою ефективність в Україні. Наприклад, з моменту постачання першої системи в країну ця ППО знищила як мінімум 15 аеробалістичних ракет "Кинджал".

Також додамо, що під час зустрічі Ради Україна – НАТО у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі 4 квітня Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для України.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР