USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

Польща може скасувати обмеження на імпорт зерна з України вже у вересні

28.06.2023 18:38 205
Угорщина виступає проти імпорту українського зерна
зерно

Українське зерно

Джерело: відкриті джерела

Польща підтримує скасування обмежень та запровадження регулярного товарообігу між Україною та Євросоюзом після 15 вересня. Про це на пресконференції в Києві заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає "РБК-Україна".

Він зазначив, що вважає за доцільне скасування чинних обмежень на імпорт з України.

"Я сподіваюся, що ці рішення мають бути якнайшвидше скасовані", - додав Дуда.

Дуда наголосив, що дострокове скасування обмежень, які діють до 15 вересня, не заплановано, оскільки наступні два місяці необхідні для "певної підготовки".

"Цей час потрібен для того, щоб уникнути явищ, які мають негативний суспільний вплив, та напрацювати механізми, які дозволять без негативних явищ вести товарообмін та транзит", – уточнив він.

Позиція Угорщини

Угорщина не проти транзиту українського зерна, але виступає проти його імпорту та планує дотримуватися такої політики і після закінчення терміну заборони Єврокомісії у вересні. Про це повідомив прем'єр-міністр Віктор Орбан.

"Ми поділяємо побоювання, які викликає в наших країнах зерно, що надходить з України. Ми за те, щоб зерно з України вирушало за межі Європи, але ми проти, щоб це зерно залишалося тут, наприклад, в Угорщині, і знищувало весь угорський зерновий ринок", – сказав глава уряду Угорщини.

Раніше Угорщина слідом за Польщею тимчасово заборонила імпорт зерна та олійних культур з України. 

"Уряд відданий відстоюванню інтересів угорського фермерського співтовариства, тому за відсутності значущих заходів ЄС він тимчасово, подібно до Польщі, забороняє імпорт зерна та олійних культур, а також низку інших сільськогосподарських продуктів з України в Угорщину", – заявив міністр сільського господарства Іштван Надь.

"Будапешт очікує, що до цього терміну Європейський Союз перегляне тимчасове скасування мит на українські товари і забезпечить справедливі ринкові умови для європейського сільського господарства", – уточнив він.

Уряд Угорщини також згодом розширив тимчасову заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції на мед, вино, хліб, цукор, низку м’ясних і овочевих продуктів. Список товарів, які підлягають забороні, було оприлюднено в постанові уряду після того, як Будапешт оголосив про припинення імпорту зерна, олійних культур та деяких інших продуктів.

Рішення Польщі

Нагадаємо, Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції.

Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Уряд країни планував закупити зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та зберегти субсидії для аграріїв.

Голова правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський наголошував, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

"Ми є і залишаємося друзями та союзниками України без найменших змін. Ми будемо її підтримувати і робимо це зараз. Незважаючи на це, обов'язок кожної доброї влади захищати інтереси власних громадян", – зазначив він.

Втім, вже 25 квітня "Укрзалізниця" відновила перевезення сільськогосподарської продукції на експорт для транзиту через територію Польщі. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідно, українське зерно та іншу сільгосппродукцію "Укрзалізниця" зможе доставляти до морських портів Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце і Щецин.

Однак питання щодо трьох тисяч вагонів з українською сільгосппродукцією, які були завантажені та прийняті до перевезення до введення конвенційної заборони польськими перевізниками, залишається невирішеним.

Рішення Болгарії

Болгарія долучилася до рішення низки інших країн заборонити імпорт харчових продуктів з України. В уряді заявили, що країна збереже транзит. Про це на засіданні казав болгарський прем’єр Гилиб Донєв, передає "БНР".

За його словами, причиною заборони імпорту стало те, що значні обсяги продовольства залишилися в країні та порушили основні виробничо-торговельні ланцюжки.

"Якщо ця тенденція збережеться і навіть посилиться, що цілком реально після запровадження аналогічних заборон з боку інших країн, можливі надзвичайно серйозні наслідки для болгарського бізнесу", – сказав він.

При цьому додав, що уряд не може допустити такого розвитку подій. Країна змушена вжити такий національний захід, поки "відповідальні європейські органи розглядають адекватну відповідь на зміну обставин, до яких призвели коридори солідарності".

Прем’єр не уточнив, скільки триватиме заборона, але він розраховує, що Брюссель "почує і зрозуміє" позицію Болгарії. За його словами, Софія залишається солідарною з Україною, але банкрутства місцевих фермерів їй не допоможуть.

Рішення Румунії

У Румунії владна Соціал-демократична партія (СДП) заявила, що звернеться до уряду для ухвалення надзвичайного указу про тимчасову заборону на імпорт українського зерна. Про це повідомило Digi24.

"СДП виступає за те, щоб держави Східної Європи, які постраждали від експорту з України, провели спільні переговори з представниками Єврокомісії та української сторони, щоб заходи підтримки, призначені для сільського господарства України, не торкалися інтересів фермерів у сусідніх штатах", пам'яті йдеться у повідомленні Соціал-демократичної партії.

Відтак СДП вимагатиме, аби уряд Румунії терміново видав нормативний акт про тимчасове зупинення імпорту агропродовольчої продукції з України. Депутати зіслалися на аналогічні рішення інших країн, які межують з Україною.

На їхню думку, країна має захистити румунських фермерів, оскільки компенсації, отримані від Єврокомісії, не можуть покрити загальну вартість завданих їм збитків.

"Водночас СДП вважає, що Румунія повинна продовжувати підтримувати Україну шляхом полегшення транзиту агропродовольчої продукції з цієї країни до інших держав Європейського Союзу або до торговельних шляхів із Чорного моря", – заявили в партії.

Рішення Словаччини

Словаччина тимчасово призупинила імпорт українського зерна та агропродукції. Про це на своїй сторінці у Facebook написав прем'єр-міністр країни Едуард Геґер.

"Словаччина тимчасово призупиняє імпорт зерна та інших окремих продуктів з України. Відбудеться засідання робочої групи з цього питання", – заявив він.

Реакція Єврокомісії

Європейська комісія заявляє, що рішення Польщі та Угорщини, які заборонили імпорт українського зерна та продовольства, – неприйнятні

У відомстві нагадали, що торгова політика є виключною компетенцією Євросоюзу.

"Ми знаємо про оголошення Польщі та Угорщини щодо заборони імпорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. У цьому контексті важливо підкреслити, що торгова політика є виключною компетенцією ЄС, і тому односторонні дії неприйнятні", – заявили у Єврокомісії, додавши, що всі рішення такого плану повинні координуватися і узгоджуватися всередині євроспільноти.

Читайте також:
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою
Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами
Російський посол не з'явився в МЗС Польщі після інциденту з ракетою Російський посол не з'явився в МЗС Польщі після інциденту з ракетою
У Польщі очікують, що транзит української агропродукції припиниться з 1 квітня У Польщі очікують, що транзит української агропродукції припиниться з 1 квітня