USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЄС запровадив санкції проти суддів та правоохоронців РФ за порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму

До списку увійшли прокурори та судді, які працюють у судах, створених російськими окупантами в тимчасово окупованому Криму
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейська рада запровадила санкції щодо шести осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини в Російській Федерації та на тимчасово окупованих Росією територіях України. Ідеться, зокрема, про порушення свободи переконань і вираження поглядів. До переліку входять прокурори і судді, які працюють у судах, створених російськими окупантами в тимчасово окупованому Криму. Про це повідомили в пресслужбі Євроради.

"Вони (підсанкційні особи, - ред.) брали участь у політично вмотивованому судовому процесі проти журналіста Владислава Єсипенка, засудженого до 6 років позбавлення волі, та кримського татарина Нарімана Джелялова", - наголошується в пресрелізі.

У Європейській раді додали, що російський режим використовує судову систему країни "як інструмент у численних серйозних порушеннях прав людини". А сама система правосуддя "не є незалежною і використовується для систематичного і грубого порушення прав людини осіб, які виступають проти панівного режиму".

Хто потрапив до санкційного списку:

  • Олена Подольна - заступниця прокурора російського "окружного суду Сімферополя" в окупованому Криму;
  • Ділявер Берберов - суддя російського "окружного суду Сімферополя";
  • Віктор Крапко - суддя підконтрольного Росії "Верховного суду Криму";
  • Анастасія Супряга - прокурорка російського "Офісу прокурора Криму".

Крім того, санкції застосовано до двох співробітників Федеральної служби безпеки РФ Дениса Коровіна і Віталія Власова, які або брали участь у катуванні Владислава Єсипенка, або проводили розслідування в його справі.

В Єврораді додали, що тепер обмежувальні заходи Євросоюзу в рамках режиму глобальних санкцій у сфері прав людини поширюються на 67 фізичних і 20 юридичних осіб.

"Зазначені особи підлягають замороженню активів, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в’їзд або транзит через територію ЄС" - зазначається у матеріалі.

Хто такий Владислав Єсипенко?

У березні минулого року окупаційна ФСБ Росії затримала в Криму нібито українського "шпигуна" Владислава Єсипенка. Він виявився журналістом "Радіо Свобода". Йому інкримінували ч.1. ст. 223-1 Кримінального кодексу Росії (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів). 16 лютого окупаційний Сімферопольський районний суд засудив Єсипенка до шести років ув'язнення в колонії загального режиму та штрафу в 110 тисяч рублів (39 600 грн), повідомляє Суспільне.

Новини за темою: Уперше від початку війни: Суд ЄС дозволив скасувати санкції щодо російського бізнесмена Шульгіна

Що відомо про глобальний режим санкцій проти РФ?

Рада ЄС встановила глобальний режим санкцій щодо прав людини 7 грудня 2020 року. Він застосовується до таких злочинів, як геноцид, злочини проти людяності та інші серйозні порушення або зловживання правами людини, такі, як катування, рабство, позасудові вбивства, свавільні арешти чи затримання.  

Також раніше ми повідомляли, що Президент США Джо Байден у День Незалежності України оголосив про нові санкції проти причетних до примусового вивезення та депортації українських дітей.

Як зазначалося в заяві Байдена, оприлюдненій на сайті Білого дому, Сполучені Штати Америки працюють із країнами в усьому світі, щоб притягнути російські сили до відповідальності за воєнні та інші злочини, які вони вчинили в Україні.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років