USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЄС розширив санкції. Відтепер найбільша алмазна компанія РФ у чорному списку

Обмеження доповнюють заборону на імпорт російських алмазів, включену до 12-го пакета економічних та індивідуальних санкцій
Діаманти
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз запровадив санкції проти російського алмазодобувного гіганта "Алроса" та його генерального директора Павла Мариничева. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Ради.

"Рада запровадила додаткові обмежувальні заходи проти однієї фізичної та однієї юридичної особи, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України. Нові списки стосуються компанії ПАТ "Алроса" та її генерального директора Павла Олексійовича Мариничева", – йдеться в повідомленні.

В ЄС наголосили, що "Алроса" є найбільшою алмазодобувною компанією у світі, яка належить російській державі і на яку припадає понад 90% всього російського видобутку алмазів. Компанія є важливою частиною економічного сектора, що забезпечує значні доходи уряду РФ. 

Вказані обмеження доповнюють заборону на імпорт російських алмазів, включену до 12-го пакета економічних та індивідуальних санкцій.

Що відомо про компанію "Алроса"

"Алроса" – державна компанія Росії, що спеціалізується на розвідці, видобутку, виробництві та продажу алмазів. Це найбільша алмазодобувна компанія у світі. Вона контролює понад 90% видобутку алмазів у Росії, тобто – третину світового виробництва.

Як зазначає Євросоюз, алмазна галузь має стратегічне значення для економіки РФ, оскільки є головним неенергетичним експортом країни. Сама ж компанія "Алроса" підтримує уряд та армію Росії. Зокрема, віддавна співпрацює зі Збройними силами РФ – з 1997 року спонсорує підводний човен Військово-морського флоту.

У ЄС зазначають: "Алроса" підтримує економіку Росії, забезпечує доходи уряду РФ, який "відповідальний за анексію Криму та дестабілізацію в Україні".

Варто уточнити, що компанія вже перебуває під санкціями зокрема США, Канади, Великої Британії та Нової Зеландії. 

Заборона на російські алмази

В грудні 2023 року Європейський Союз ухвалив 12-й пакет санкцій проти Росії, який спрямований на обмеження її військового потенціалу та економічних можливостей. Зокрема, ЄС ввів заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передачу алмазів з Росії.

Тоді ж, у грудні минулого року, держави "Групи семи" за підсумками віртуального саміту оголосили про наміри запровадити обмеження на російські алмази. Відтак, країни заборонять непромислові алмази з Росії з січня, а російські алмази, що продаються третіми країнами, – з березня. Лідери "Великої сімки" також планують посилити контроль за використанням Росією міжнародної фінансової системи та запровадити більше штрафних заходів, щоб забезпечити обмеження ціни на російську нафту.

Але.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну низка люксових брендів, серед яких, зокрема Tiffany і Cartier, оголосили, що припинили купувати російські діаманти. Насправді ж компанії продовжують купувати російське дорогоцінне каміння, але – вже через посередників. 

До прикладу, навесні 2022-го США ввели санкції проти "Алроси". Але, як свідчать дані, після цього прибутки компанії не зменшилися, а навпаки, виросли. "Алроса" повідомила про вищі доходи від продажів у 2023 році, ніж у 2022-му і 2021 роках. 

А вся річ у тім, що Росія знайшла нові маршрути для експорту дорогоцінного каміння. Так, 37% російських поставок необроблених алмазів з початку великої війни Росії проти України прямували безпосередньо до Дубая. Це майже втричі більше порівняно з роками до вторгнення. 

А от вже західні компанії, що займаються виробництвом предметів розкоші, які не купують алмази безпосередньо в "Алроси", покладаються на компанії, які купують алмази "змішаного походження" в Дубаї. Серед них – і дорогоцінне каміння від країни-агресорки.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств