USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Японія сподівається підписати документ про ядерне роззброєння на саміті G7

На порядку денному – чотири питання, у тому числі війна в Україні
G7

Прапори країн-учасниць "Великої сімки" на саміті у Німеччині в червні 2022 року 

Джерело: The Associated Press

Уряд Японії розглядає можливість видання підсумкового документа щодо ядерного роззброєння та нерозповсюдження на саміті G7, який відбудеться 19 травня у Хіросімі. Про це повідомляє видання NHK.

Зазначимо, що міністри закордонних справ країн "Великої сімки" провели переговори минулого тижня напередодні саміту та погодилися працювати над створенням без'ядерного світу.

Що буде розглядатися на саміті G7

Основних питань чотири:

війна в Україні,

– ядерне роззброєння та нерозповсюдження,

– ситуація в Індо-Тихоокеанському регіоні,

– дії Китаю в регіоні (можливе вторгнення у Тайвань).

Міністр закордонних справ Японії Хаясі Йосімаса наголосив, що міністри детально обговорили питання ядерного роззброєння та нерозповсюдження, оскільки майбутній саміт пройде в Хіросімі.

Новини за темою: ЄС і Японія виступають проти плану США щодо повної заборони експорту у РФ

Старший заступник міністра закордонних справ Японії Оно Кейічі виконує функції "шерпа" – особистого помічника прем’єр-міністра Кісіди Фуміо на саміті G7. Оно Кейічі вів кулуарні переговори з офіційними особами інших країн "Великої сімки" щодо видання підсумкового документа на саміті на додаток до спільної заяви лідерів G7.

Японія як голова "Великої сімки" хоче надіслати з Хіросіми рішучий сигнал про скасування ядерної зброї.

Що таке ядерне роззброєння

Ядерне роззброєння, або денуклеаризація – це  зменшення або ліквідація ядерної зброї. Прихильники ядерного роззброєння кажуть, що це зменшить ймовірність виникнення ядерної війни, особливо випадково.

Противники цієї концепції вказують, що процес ядерного роззброєння може знищити "ефект стримування", який значною мірою утримував світ від війни протягом другої половини XX століття.

Україна отримала статус без'ядерної країни у 1994 році. 

14 січня 1994 року у Москві було оприлюднено спільну заяву президента України Леоніда Кравчука, президента США Білла Клінтона та президента Росії Бориса Єльцина щодо вивезення з української території стратегічної ядерної зброї та принципової згоди РФ надати компенсацію.

Ця заява фіксувала міжнародні зобов'язання України отримати без'ядерний статус, незважаючи на спротив українського парламенту. У 19951996 роках з української території були вивезені усі ядерні заряди, одночасно з цим ліквідовувалися засоби їх доставки та відповідна інфраструктура.

Читайте також:
В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети
США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN
Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії
Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT