USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

ЄС і Японія виступають проти плану США щодо повної заборони експорту в РФ, – FT

У лідерів G7 немає додаткових варіантів посилення економічного тиску на Кремль
G7
Джерело: відкриті джерела

Євросоюз і Японія виступають проти пропозиції США країнам G7 заборонити весь експорт до Росії. Про це повідомляє видання Financial Times з посиланням на документи підготовки до зустрічі країн G7, що має відбутися 19 травня.

Про що йдеться у документах

Зокрема Сполучені Штати пропонують замінити поточний режим секторальних санкцій проти РФ на повну заборону експорту з кількома винятками.

Повна заборона на експорт включатиме винятки для сільськогосподарської, медичної та іншої продукції.

Представники США наголошують, що нинішня система обмежень має багато лазівок, які дозволяють РФ продовжувати імпортувати західні технології.

Чому Японія і Євросоюз проти

Офіційно жоден представник цих країн не хоче озвучувати справжні причини. Однак неофіційно вони говорять, що повністю заборонити експорт до Росії неможливо.

Чиновники заявляють, що й так ввели найбільші санкції, які коли-небудь впроваджувалися стосовно економіки великої держави. І вони є ефективними.

"У координації з нашими партнерами з "Великої сімки" ми запровадили найбільший набір обмежень і заходів експортного контролю, які коли-небудь накладалися на велику економіку. Ці дії мали значний вплив, підриваючи здатність Росії фінансувати несправедливу війну та вести її", – заявив один з представників ЄС.

Рада національної безпеки Білого дому відмовилася коментувати розмови з партнерами з G7, але заявила, що Сполучені Штати "продовжуватимуть шукати способи притягнути Москву до відповідальності".

Про що йтиметься на саміті G7 19 травня

Лідери G7 зустрінуться в Хіросімі 19 травня на триденний саміт, щоб зосередитися на наслідках війни Росії проти України, економічній безпеці, зелених інвестиціях та Індійсько-Тихоокеанському регіоні. Євросоюз, який є членом G7 разом із США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Італією, Японією та Канадою, вимагає від усіх своїх 27 членів узгодити політику санкцій.

G7 погодили 10 пакетів санкцій проти Росії з лютого 2022 року, але лише після тижнів суперечок між державами-членами, деякі з них домоглися вилучень і винятків для своїх галузей, погрожуючи накласти вето на обмеження.

Заміна цього режиму на повну заборону експорту ризикує поновити ці дебати та потенційно послабити вже існуючі заходи. Інші менш суперечливі пропозиції, що перелічені в проєкті заяви, які можуть змінитися до саміту, включають більше заходів щодо обмеження "ухилення та обходу" існуючих санкцій і проти тих, хто "навмисно підтримує фінансування війни Росії", включаючи посередників фінансових операцій.

Країни G7 також продовжуватимуть скорочувати імпорт російських енергоресурсів і запобігатимуть "повторному відкриттю шляхів, які раніше були закриті внаслідок озброєння Росії енергією", йдеться в проєкті заяви. Крім того, лідери оголосять про плани запровадити "механізм відстеження" російських алмазів, щоб зменшити доходи Кремля від їх експорту.

Боротьба з ухиленням від обмежень і обходом санкцій третіми країнами є основною метою США, Великої Британії, ЄС та інших союзників із посиленням тиску на такі держави, як Туреччина, ОАЕ та країни Центральної Азії, які збільшили торгівлю з Росією після західних обмежень.

До речі, Кіпр заморозив активи порушників антиросійських санкцій.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України