USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Японія скине в океан понад мільйон тонн води з АЕС "Фукусіма-1". Що включає план дій

Це оголошення влада зробила через день, відколи уряд домігся "певного розуміння" з боку працівників рибної промисловості
АЕС
Японія, АЕС
Джерело: відкриті джерела

Японія з 24 серпня почне викидати понад один мільйон тонн води з атомної електростанції "Фукусіма-1". І хоча влада країни стверджує, що буде очищати воду, Китай уже різко розкритикував цей план дій, пише Reuters.

"Попросив TEPCO швидко підготуватися до скидання води, відповідно до плану, схваленого Управлінням ядерного регулювання, й очікую, що скидання води почнеться вчасно, якщо погодні умови дозволять", – повідомив прем’єр-міністр Фуміо Кісіда.

Це оголошення чиновник зробив через день після того, як уряд заявив, що домігся "певного розуміння" з боку працівників рибної промисловості, які весь час критикували цей план, бо побоювалися репутаційної шкоди.

"Обіцяю, що візьмемо на себе всю відповідальність за те, щоб рибна промисловість могла продовжувати заробляти на життя, навіть якщо на це знадобляться десятиліття", – пообіцяв політик.

Що це за план?

Цю воду у 2011 році використовували для охолодження паливних стрижнів на АЕС "Фукусіма-1" після аварії, яку спричинило велике цунамі, що вдарило по Східному узбережжю Японії.

Аварія на АЕС

Тоді через стихійні лиха на станції виникли проблеми з електропостачанням, також затопило нижні частини реакторів. Це призвело до трьох ядерних розплавів, трьох водневих вибухів і викиду радіоактивного забруднення на трьох блоках АЕС. Японський уряд оголосив евакуацію з територій навколо АЕС радіусом 20 км. Загалом близько 154 тисяч жителів відселили.

За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) рівень аварії класифікували як найвищий – 7, таку ж оцінку отримала аварія на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Під час розслідування ядерної катастрофи на "Фукусімі" встановили, що причини аварії були передбачуваними, а оператор станції не дотримався правил безпеки.

План щодо скидання води ще два роки тому схвалив уряд Японії. Це потрібно для виведення з експлуатації електростанції, якою керує Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Попри побоювання представників рибної промисловості, влада Японії заявляє, що викид води безпечний.

Як втілюватимуть план?

"Воду фільтруватимуть, щоб видалити більшість радіоактивних елементів, за винятком тритію (ізотопу водню, – ред.), який важко відокремити від води. Перед викидом у Тихий океан очищену воду додатково розбавлятимуть", – розповіли представники рибопромисловості.

Водночас у Японії заявили, що перші результати тестування морської води після скидання можуть бути доступні на початку вересня. Країна також перевірить рибу у водах поблизу АЕС та опублікує результати тестів.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у липні дало зелене світло цьому плану: він відповідає міжнародним стандартам і що вплив, який це матиме на людей і навколишнє середовище, буде "незначним".

Реакція інших країн на викид води

Деякі сусідні країни висловились скептично щодо безпеки цього плану. Найбільшим критиком став Китай. Речник Міністерства закордонних справ країни Ван Веньбінь у липні заявив, що Японія "проявила егоїзм і зарозумілість" і не повністю проконсультувалася з міжнародною спільнотою щодо випуску води.

Пекін уже заборонив імпорт морепродуктів із 10 префектур Японії, включаючи Фукусіму та столицю країни Токіо. Імпорт морепродуктів з інших префектур ще дозволений, але вони повинні пройти тести на радіоактивність і мати докази, що були вироблені за межами 10 заборонених префектур.

Південнокорейські активісти також протестували проти цього плану, хоча науковці у Сеулі на основі власного дослідження дійшли висновку, що викид води відповідає міжнародним стандартам.

Острівні країни Тихого океану розділилися щодо цього питання. Прем'єр-міністр Фіджі Сітівені Рабука виступив із заявою, що підтримує звіт МАГАТЕ, але визнав, що це питання "викликає суперечки" на тихоокеанських островах.

Читайте також:
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський
В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети
Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії
Росія закуповує деталі для танків із Японії та Тайваню через Китай Росія закуповує деталі для танків із Японії та Тайваню через Китай