USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Ця авантюра з Хмельницькою АЕС не має жодних шансів на реалізацію, - експерт про будівництво нових атомних блоків на станції

Фахівець переконаний, що Україна повинна розвивати атомну енергетику, але це має бути після війни, в нормальній ситуації і через прозору і конкурентну процедуру
Хмельницька АЕС

Хмельницька АЕС, фото ілюстративне

Джерело: wikipedia

Проєкт щодо будівництва нових атомних блоків на Хмельницькій АЕС не має жодних шансів на реалізацію. Про це в ефірі ТАК TV розповів директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Давайте будемо відвертими, ця авантюра з Хмельницькою АЕС не має вона жодних шансів на реалізацію. Ми можемо зараз години витратити на обговорення, чому саме ні. На мою думку, цей проєкт не має шансів на реалізацію і не буде добудований, щонайменше в тій конфігурації з потенційним, якоби, існуючим болгарським обладнанням, до якого є дуже великі питання - через відсутність коштів, через відсутність технологічних і безпекових необхідних рішень для цих об'єктів", - каже експерт.

Й зазначає: по факту, самим болгарам ось це обладнання, яке нібито може бути надане нам - не потрібне для використання. 

"Вони давно відмовились його використовувати. Більш того, там не комплектне обладнання, там не вистачає багатьох елементів і де їх взяти - це інше відкрите питання, яке болгари точно не збираються для нас вирішувати", - додає Харченко.

Насамкінець фахівець говорить, що Україні потрібна атомна енергетика. І він особисто вірить в неї, її розвиток і побудову в майбутньому додаткових енергоблоків.

"Але не через непрозорі, абсолютно незрозуміло як прийняті рішення про співробітництво з якоюсь однією компанією, в якийсь дивний спосіб. А так, як це робить, наприклад, Чехія: через відкритий тендер з максимально ефективним вижиманням з постачальника мінімального бюджету і мінімальних термінів, з постачальником, який приводить за собою фінансування зі значною мірою. Це буде правильна процедура і правильний підхід до реалізації таких проєктів. Україна має чудову інженерну і безпекову школу для того, щоб розвивати атомну енергетику. Але це має бути після війни, в нормальній ситуації і через прозору і конкурентну процедуру", - підсумував він.

Зауважимо, що до цього експерт з ядерної енергетики, очільник Державної інспекції ядерного регулювання (2017–2021 рр.) Григорій Плачков заявляв, що такі плани міністра малореалістичні й викликають багато питань як до самих термінів введення блоку в експлуатацію, так і до доцільності використання коштів на такий вагомий інфраструктурний об'єкт в період війни. 

Зокрема, каже експерт, в країні, де зруйновано 80% теплової енергетики, готувати ще один атомний енергоблок на території Хмельницької атомної електростанції виглядає достатньо дивно.

Так само не поділяє думку чиновників і ексміністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. Він вважає, що очікування уряду і Міністерства енергетики щодо "швидко побудувати додаткові атомні блоки на Хмельницькій АЕС" є дещо завищеними і не співпадають з нинішніми реаліями - економікою країни та воєнним станом. 

Що кажуть в уряді і міністерстві?

Насамперед додамо, що Хмельницька АЕС розташована на заході України, на кордоні трьох областей: Хмельницької, Рівненської та Тернопільської. Її почали будувати у 1981 році, зараз вона має два реактори. Перший запустили у 1987 році, другий – у 2004-му.

Обидва енергоблоки мають реактори типу ВВЕР-1000, сумарна потужність – 2000 МВт.

Тепер же Кабінет міністрів схвалив проєкт закону "Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електричної станції".

Як уточнило на своїй Фейсбук-сторінці Міністерство енергетики, два атомні енергоблоки збільшать річне виробництво е/е на 16 226 млн кВт-год, а її відпуск – на 15 415 млн кВт-год. Реалізація проєкту здійснюватиметься виключно за рахунок коштів НАЕК "Енергоатом" із залученням кредитних можливостей.

За словами міністра енергетики Галущенка, один із блоків майже готовий.

"Якщо у нас буде корпус блоку, нам знадобиться два з половиною роки, щоб запустити блок, який може додати один гігават до обсягів енергопостачання", – сказав міністр.

Читайте також:
Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66% Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66%
"Енергоатом" про роботу Південноукраїнської АЕС: Аварії не було, але виявлено "зауваження"
МАГАТЕ надасть Україні техпідтримку в добудові блоків Хмельницької АЕС МАГАТЕ надасть Україні техпідтримку в добудові блоків Хмельницької АЕС
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС