USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Яким українці бачать майбутнє України через 10 років? КМІС провів соцопитування

У всіх регіонах більшість вважає, що в майбутньому Україна буде процвітаючою країною в складі ЄС
українці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки стосовно того, яким українці бачать майбутнє своєї країни через 10 років. У всіх регіонах більшість населення вважає, що в майбутньому Україна буде процвітаючою країною в складі Європейського Союзу – про це стало відомо з опублікованого дослідження.

Так, соціологи опитали 1031 респондента у всіх регіонах України (крім АР Крим).

"Опитування проводили з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також громадян за кордоном", – йдеться в пояснювальній записці.

Майбутнє України через 10 років

У всіх регіонах більшість населення вважають, що в майбутньому Україна буде процвітаючою країною в складі ЄС. Відносно найменше таких на сході, де 67% мають оптимістичні погляди (а песимістичні погляди поділяють 25%). В інших регіонах 73–76% оптимістично дивляться на майбутнє країни (песимістично – 16–19%).

"Незалежно від віку більшість українців оптимістично дивляться в майбутнє. Утім, варто звернути увагу, що молодші респонденти були трохи більше песимістичні. Зокрема, серед респондентів у віці 18–29 років 68% оптимістично дивляться на майбутнє України через 10 років, а песимістично – 26%. Як і з іншими дотичними суспільними настроями, природно було очікувати, що після значного сплеску з часом рівень оптимізму буде знижуватися. Водночас наразі рівень оптимізму насправді зберігається на досить високому рівні (враховуючи всі випробування, через які проходить Україна та українці)", – зауважують соціологи.

І додають, що не варто недооцінювати Росію, яка "зберігає потенціал завдавати великих страждань Україні".

Новини за темою: Українці назвали найголовні проблеми, крім війни: Результати опитування

"Для суспільства той чи інший образ майбутнього не є простою оцінкою ймовірності тих чи інших подій (як при прогнозуванні, наприклад, траєкторії планети). Для суспільства прогноз і план взаємопов'язані, упевненість у тому чи іншому варіанті розвитку подій наближає або віддаляє ці події. Оптимістичне бачення майбутнього підтримує нас та додає сил для покарання агресора", – резюмують дослідники.

88% українців вірять у нашу перемогу у війні

88% українців вірять у перемогу в російсько-українській війні, причому 31% сподівається, що це станеться через пару років. Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Проти грудня 2022 року дещо змінилося співвідношення між тими, хто в перемогу вірить безумовно (було 78%, стало 63%, – ред.), і тими, хто скоріше вірить у перемогу (було 15% у грудні 2022 року, стало 25%, – ред.).

"Віра в перемогу України домінує в усіх вікових групах. Переконана в перемозі абсолютна більшість жителів усіх макрорегіонів, проте на півдні дещо більше скептиків (10%), якщо порівняти з іншими", – йдеться в дослідженні.

Новини за темою: Українці стали менше довіряти Зеленському, найбільша довіра до Залужного, – опитування

Читайте також:
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам