USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

88% українців вірять у нашу перемогу у війні, а 31% сподівається, що це станеться через один-два роки, – опитування

Серед різних досягнень, можливих унаслідок війни, найбільше українців орієнтуються на звільнення всіх полонених і повернення депортованих земляків
перемога
ЗСУ
Джерело: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

88% українців вірять у перемогу в російсько-українській війні, причому 31% сподівається, що це станеться через пару років. Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Проти грудня 2022 року дещо змінилося співвідношення між тими, хто в перемогу вірить безумовно (було 78%, стало 63%, – ред.), і тими, хто скоріше вірить у перемогу (було 15% у грудні 2022 року, стало 25%, – ред.).

"Віра в перемогу України домінує в усіх вікових групах. Переконана в перемозі абсолютна більшість жителів усіх макрорегіонів, проте на півдні дещо більше скептиків (10%), якщо порівняти з іншими", – йдеться в дослідженні.

Понад 50% опитаних українців (58%) вірять, що Україна переможе в цій війні у короткостроковій перспективі:

  • у найближчі кілька місяців – 6%;
  • до літа 2024 року – 21%;
  • через один-два роки – 31%.

До перемоги у середньостроковій перспективі (три­-п'ять років) схиляються 15% респондентів. При цьому прихильники найбільш песимістичного сценарію, які не вірять, що перемога настане за їхнього життя, – в абсолютній меншості (2,5%).

"У регіональному розрізі частка тих, хто вважає, що перемога настане через один-два роки, коливається від 27% на півдні до 36% на заході країни", – кажуть дослідники.

Новини за темою: Українці назвали найголовні проблеми, крім війни: Результати опитування

Досягнення у війні

За даними соціологів, серед різних досягнень, можливих унаслідок війни, найбільше українців орієнтуються на звільнення всіх полонених і повернення депортованих українців – 69%.

Друге місце посідають три результати, які однаково важливі для громадян:

  • вступ України до НАТО для гарантованого захисту від нової війни – 42%;
  • покарання всіх російських військових злочинців – 42%;
  • відшкодування усіх збитків, завданих економіці та громадянам, – 41,5%.

У регіональному розрізі звільнення всіх полонених і повернення депортованих громадян є лідерами суспільних преференцій загалом по країні, але найвищий запит – на півдні (80%).

"Вступ України до НАТО як гарантія захисту від нової війни приблизно однаково важливий в усіх макрорегіонах – від 39% на заході до 44% у центрі. Відшкодування усіх збитків, завданих економіці та громадянам, найчастіше називали в центрі (46%) та на півдні (48%). Так само на півдні вищий, ніж в інших регіонах, запит на покарання всіх російських військових злочинців (46%)", – зазначають соціологи.

Кожен четвертий українець (26%) вважав би розпад Росії як держави досягненням унаслідок війни. На заході найбільша частка місцевого населення вважала б це здобутком (40%), у центрі та на сході – 23% і 24%. На півдні лише 10% віддали б таку перевагу над іншими можливими здобутками та результатами.

Новини за темою: Після перемоги українці найбільше побоюються корупції, аніж повторення воєнних дій, – опитування

Як проводили опитування

Загальнонаціональне опитування провели спільно Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 8 по 15 грудня 2023 року.

Опитування методом face-to-face проводилося на тих територіях, що контролюються урядом України, на яких не ведуться бойові дії.

Всього опитали 2 тис. 19 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Довіра українців військовим

В Україні найбільше довіряють військовим. Про це свідчать результати опитування, що були проведені 5–7 вересня Соціологічною групою "Рейтинг" з ініціативи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України. 

Зазначається, що 94% українців довіряють військовим ЗСУ, 94% – ветеранам нинішньої війни та 93% – ветеранам АТО (ООС) 2014–2021 рр.

Незалежно від регіону та віку абсолютна більшість довіряють цим категоріям населення. 

Новини за темою: Українці стали менше довіряти Зеленському, найбільша довіра до Залужного, – опитування
Читайте також:
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст