USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Як зареєструвати народження дитини за кордоном українцям: Процедура й вимоги

Державну реєстрацію народження дитини проводять дипломатичні представництва та консульські установи України
дитина
Джерело: відкриті джерела

Як зареєструвати народження дитини за кордоном для українських громадян розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Про це повідомили в пресслужбі омбудсмена.

Так, за кордоном державну реєстрацію народження дитини проводять дипломатичні представництва та консульські установи України.

Що передбачає процедура реєстрації

1. Подання письмової або усної заяви батьків чи одного з них до дипломатичного представництва або консульської установи. Заява може бути подана за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.

2. У випадку, коли батьки не можуть особисто здійснити реєстрацію, це можуть зробити їх родичі.

3. Після подання заяви, консул проводить реєстрацію народження дитини, визначає її походження та присвоює прізвище, ім’я та по батькові.

Які потрібні документи

1. Документ, виданий медичним закладом, що підтверджує факт народження дитини, або довідку від лікаря, який надавав допомогу під час пологів.

2. Паспорт або інший документ, що посвідчує особу батьків (одного з батьків).

3. Документ, який підтверджує відносини з батьком (наприклад, свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства тощо).

"Заяву про реєстрацію народження дитини треба подати не пізніше 1 місяця з дня народження. Рекомендується звернутися до дипломатичного представництва або консульської установи якомога швидше після народження дитини, щоб уникнути зайвих затримок. Реєстрацію народження та видання свідоцтва про реєстрацію цього акта цивільного стану проводять без стягнення консульського збору", - зауважив Лубінець.

І нагадав, якщо ваші права порушили або ви потребуєте допомоги, можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

- за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

- електронною поштою: [email protected];

- або телефонуйте на гарячу лінію: тел. 0800501720, (044) 299-74-08).

Новини за темою: Цифровий безвіз: Українці зможуть підписувати європейські документи "Дія.Підписом"
Читайте також:
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами
Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця
У 2023 році фіксували понад тисячу У 2023 році фіксували понад тисячу "гучних" конфліктів між ТЦК й цивільними, а цьогоріч – вже понад триста, – Лубінець