USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець

Найскладнішою є робота з повернення цивільних
полонені українці

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація незаконно утримує понад 14 тисяч громадян України, серед яких є не тільки військовополонені, а й цивільні. Про це сказав уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Омбудсмен прокоментував нещодавнє повернення з російського полону 10 громадян України, серед яких був і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял. І зазначив, що у випадку цивільних про обмін мови немає, як, наприклад, у випадку військовополонених. Адже йдеться саме про повернення.

"Повертаючи три категорії громадян України, – це діти, військовополонені, цивільні – саме щодо цивільних це найскладніша робота. Міняти ми їх не можемо, якихось додаткових впливів на Російську Федерацію в нас напряму немає. У нас немає навіть юридичної бази, на підставі якої можна проводити цей процес", – пояснив Лубінець.

Разом з тим уповноважений із прав людини уточнив, що останнє повернення цивільних було першим випадком, коли участь у поверненні українців додому взяв Ватикан. До цього він надавав допомогу тільки у випадку дітей.

"Сподіваюся, що якраз це повернення стане новою точкою. Можливо, нарешті відкрився новий канал і комунікації, і повернення цивільних громадян України", – припустив Лубінець.

Водночас омбудсмен наголосив, що Україна докладає всіх зусиль для повернення майже 20 тис. дітей і "десятків тисяч" людей, які вважаються зниклими безвісти.

Новини за темою: Україна повернула з російського полону ще 90 військових

До речі, станом на кінець січня наводили цифри у 30 тисяч цивільних, які зникли в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Пояснювали, що і цю кількість можуть входити люди, які перебувають в ув'язненні без права на спілкування. Або ж ті, хто загинув під час бойових дій, але тіла яких не ідентифікували, тож сім'ї не знають, де вони перебувають. Стосувалося це й дітей, яких незаконно депортувала РФ.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені