USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Як в найтемніші часи історії. Єврокомісія заявила про високий сплеск антисемітизму в Європі

Європейська комісія рішуче засуджує сплеск антисемітських інцидентів у Європі та світі
Антисемітизм
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія заявила, що європейські євреї сьогодні знову живуть у страху на тлі сплеску антисемітських інцидентів по всій Європі за кілька тижнів, що минули після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня. Про це йдеться в заяві, опублікованій ЄК.

"Сплеск антисемітських інцидентів по всій Європі за останні кілька днів досяг надзвичайного рівня, нагадуючи найтемніші часи в історії", – наголосила Єврокомісія.

У своїй заяві Європейська комісія вказала на відродження антисемітських інцидентів та риторики в Євросоюзі та в усьому світі, згадавши про коктейлі Молотова, кинуті в синагогу у Німеччині, зірки Давида, якими розписали житлові будинки у Франції, осквернення єврейського кладовища в Австрії, напади на єврейські магазини та синагоги в Іспанії, а також про демонстрантів, які вигукують гасла ненависті до євреїв.

"У ці важкі часи ЄС підтримує свої єврейські громади. Ми найрішучішим чином засуджуємо ці огидні дії. Вони йдуть врозріз з усім, за що виступає Європа. Проти наших основних цінностей та нашого способу життя", – уточнюється в заяві.

Також зазначається, що ці напади були спрямовані проти моделі суспільства, "заснованої на рівності, інклюзивності та повній повазі до прав людини". 

"Євреї, мусульмани, християни – ніхто не повинен жити в страху перед дискримінацією або насильством через свою релігію або ідентичність", – додала Європейська комісія.

В заяві наголошено, що Євросоюз сповнений рішучості захищати добробут усіх своїх громад, етнічних, релігійних чи інших.

"Ми повинні дати відсіч цьому зростанню антисемітизму, а також зростанню антимусульманської ненависті, яке ми спостерігаємо протягом останніх тижнів і якому немає місця в Європі", – йдеться в заяві.

Єврокомісія також пообіцяла продовжити посилювати заходи безпеки у співпраці з державами – членами Європейського Союзу.

Що таке антисемітизм

Антисемітизм – одна з форм національної та релігійної нетолерантності та дискримінації, що виражається у неприязному або ворожому ставленні до євреїв як представників уособленої етнічної або релігійної групи; суспільна або державна ідеологія, або державна політика, спрямована на обмеження політичних та громадянських прав євреїв. Залежно від джерела антисемітизму – соціальних груп або держави – поділяється на побутовий, державний та расовий антисемітизм.

Попри назву, яка означає упередженість до всіх людей семітського походження, термін історично націлений лише на євреїв, частка яких не перевищує 5% від загальної кількості носіїв семітської мовної сім'ї. Дотичним, але самостійним поняттям є антиюдаїзм – несприйняття релігії євреїв – юдаїзму.

Новини за темою: США та Ізраїль вивчають варіанти відправлення миротворців до Сектора Гази

Варто зазначити, що у центрі Парижа французька поліція та жандармерія 12 жовтня розігнали заборонені пропалестинські мітинги із застосуванням сльозогінного газу та водометів. Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен заявляв, що у Франції із 7 жовтня, коли бойовики ХАМАСу розпочали масоване вторгнення до Ізраїлю, і станом на кінець місяця було зафіксовано "857 антисемітських актів", було заарештовано 425 громадян, пов'язаних із подібними порушеннями.

Нагадаємо, ввечері 29 жовтня у Махачкалі приземлився борт з Ізраїлю. Біля аеропорту зібрався натовп місцевих жителів, які вимагали вигнати євреїв із регіону. Пізніше в мережі з’явилося відео, як натовп перевіряє паспорти в пасажирів у машинах, що виїжджають з аеропорту, у пошуках людей, які прилетіли з Ізраїлю. Згодом вони прорвалися до аеропорту та оточили літак. До летовища прибули й місцеві силовики.

Аеропорт тимчасово закрили. МОЗ Дагестану заявило, що 20 людей постраждали під час сутичок, половина з них була госпіталізована. Відомство зазначило, що постраждалі у стані середньої тяжкості та у важкому стані є як серед силовиків, так і серед цивільних.

Читайте також:
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро
Єврокомісія обговорить з країнами ЄС пропозиції щодо нових санкцій проти РФ, – ЗМІ Єврокомісія обговорить з країнами ЄС пропозиції щодо нових санкцій проти РФ, – ЗМІ
Єврокомісія хоче скасувати мита для українських товарів на 2024 рік і ввести обмеження Єврокомісія хоче скасувати мита для українських товарів на 2024 рік і ввести обмеження