USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

США та Ізраїль вивчають варіанти відправлення миротворців до Сектора Гази

Обговорення все ще перебувають на ранній стадії
Сектор Гази

Наслідки удару ЦАХАЛ по Сектору Гази

Джерело: The Associated Press
Сполучені Штати Америки та Ізраїль розглядають можливість введення в Сектор Гази багатонаціональних сил, до складу яких можуть увійти американські війська, якщо ізраїльським силам вдасться витіснити ХАМАС. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

За словами джерел, йдеться про необхідність терміново розробити план щодо майбутнього Гази, оскільки почалося наземне вторгнення. Другий варіант передбачає створення миротворчих сил за зразком тих, що здійснюють нагляд за виконанням мирного договору між Єгиптом і Ізраїлем 1979 року, а третій – тимчасову передачу Гази під нагляд ООН.

Зазначається, що обговорення все ще перебувають на ранній стадії і багато що може змінитися.

Як пише видання, деякі американські чиновники вважають ці варіанти передчасними або малоймовірними. Але держсекретар Ентоні Блінкен натякнув на них у вівторок, 31 жовтня, коли заявив на засіданні Сенату, що США розглядають низку варіантів майбутнього Гази.

"Ми не можемо допустити повернення до статус-кво, коли Газою керує ХАМАС. Ми також не можемо допустити – і ізраїльтяни самі починають з цієї пропозиції – щоб Ізраїль керував або контролював Газу", – сказав Блінкен на засіданні сенатського Комітету з питань асигнувань.

Він додав, що між цими варіантами є безліч можливих перестановок, які Сполучені Штати зараз дуже уважно розглядають, як і інші країни.

При цьому прессекретарка Ради національної безпеки США Едріенн Вотсон заявила агентству Bloomberg ввечері 31 жовтня, що "відправка американських військ в Газу в складі миротворчих сил не є чимось, що розглядається або обговорюється".

Державний департамент відмовився коментувати ці плани.

Видання нагадує, що ізраїльські офіційні особи неодноразово уточняли, що вони не мають наміру окупувати Газу. Але вони також говорили, що продовження правління ХАМАСу є неприйнятним після нападу 7 жовтня, коли угруповання вбило 1400 ізраїльтян і взяло в заручники понад 200 людей. Існує також мало доказів того, що Палестинська адміністрація, яка керує Західним берегом річки Йордан, захоче або зможе взяти під свій контроль Газу.

Нагадаємо, раніше радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що війна між Ізраїлем і ХАМАСом може перерости у ширший регіональний конфлікт.

Світовий банк прогнозує збільшення цін на нафту в разі ескалації війни між Ізраїлем та ХАМАСом.

Водночас військовий кабінет Ізраїлю одностайно ухвалив рішення про розширення наземної операції у Секторі Гази. А прем'єр Ізраїлю закликав всіх готуватися до того, що битва у Газі буде довгою і тяжкою.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg