USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Витік інформації з НАБУ: Розпочали досудове рослідування

Напередодні глава ЦПК Шабунін заявив, що директор НАБУ Кривонос досі не розпочав службового розслідування щодо витоку даних досудового розслідування у кримінальній справі щодо "Великого будівництва"
НАБУ

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

У справі про витік інформації з Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розпочали досудове розслідування. Про це повідомив директор Бюро Семен Кривонос.

Як пояснив Кривонос, кампанія у справі про витік інформації переросла у "справжнє персональне "полювання на відьом".

"За фактом почали досудове розслідування, яке дає набагато більше інструментів для отримання доказів причетності тих чи інших посадових осіб до злочину, аніж внутрішнє службове розслідування. Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні здійснює Спеціалізована антикорупційна прокуратура", – зазначив директор НАБУ.

Разом з тим розпочали й два службових розслідування. Одне – щодо можливого тиску на викривачів, інше – щодо можливих неправомірних вказівок детективам, додав Кривонос.

А також заявив, що, на відміну від досудового розслідування, за результатами службового, "максимум – це дисциплінарна відповідальність".

"Ба більше, до неї можна притягнути не пізніше ніж через рік з моменту вчинення дисциплінарного проступку (читай з моменту зливу). Наголошую, злив інформації (розголошення даних досудового розслідування) – це кримінальний злочин. Вважаю неприпустимим нехтувати законом, щоб просто когось звільнити", – сказав Кривонос.

Що передувало?

Зауважимо, напередодні глава "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що Семен Кривонос досі не розпочав службового розслідування щодо оприлюднених журналістами фактів про витік даних досудового розслідування у кримінальній справі щодо "Великого будівництва".

Вже сьогодні, 11 червня, реагуючи на публікацію Кривоноса, у Центрі протидії корупції (ЦПК) вкотре звернули увагу на невчасне відкриття досудового розслідування і наголосили на важливості проведення службового розслідування і вжиття заходів за його результатами.

"Ніхто не заважає одночасно проводити і службове, і досудове розслідування. Це дві різні процедури, які до того ж мають різні стандарти доказування. Наслідком першого може стати звільнення Углави і для цього достатньо обґрунтованого переконання у його причетності до "зливів", тоді як наслідком другого – притягнення до кримінальної відповідальності за умови доведення винуватості поза розумним сумнівом", – пояснили у ЦПК.

У Центрі протидії корупції не назвали імені посадовця, проте можна стверджувати, що йдеться про першого заступника голови НАБУ Гізо Углаву.

"Якщо за найближчий тиждень або два такі розслідування не закінчаться дієвим результатом, то стане очевидно, що ці розслідування були потрібні лише для замилювання очей і відвернення уваги від ключового – звільнення Гізо Углави", – додали в ЦПК.

Злив із НАБУ

Також днями стало відомо, що журналісти BIHUS.Info оприлюднили нові дані про скандал із витоками інформації з Національного антикорупційного бюро України. У травні директор НАБУ Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву через розслідування про злив даних консультанту офісу президента Юрію Голику.

Проте, за версією журналіста-розслідувача Дениса Бігуса, радник Офісу президента Георгій Біркадзе, спілкуючись із високопоставленою особою з Національного антикорупційного бюро, – факт зливу незаперечний – так "упаковував" інформацію для Голика і сам міг складати повідомлення від високопоставленого "японця".

Тим часом зазначалося, що злив Бюро інформації людині з Офісу президента можна розглядати у двох контекстах. Перший – це продажність керівника антикороргану, другий – встановлення контакту НАБУ з учасником злочинного угруповання, аби витягти з нього інформацію. Однак в ході розслідування, за словами Бігуса, йому натякали ще й на третій варіант, мовляв – це така спецоперація.

Читайте також:
У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ
НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка
Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці
Глава НАБУ не прийшов на засідання комітету ВР по питанню Глава НАБУ не прийшов на засідання комітету ВР по питанню "зливів"