USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Злив із НАБУ консультанту "Великого будівництва" Голику: Розслідувачі BIHUS.Info оприлюднили нові подробиці

Біркадзе передавав витоки з НАБУ ідеологу "Великого будівництва" Голику, але отримував їх не від Углави
Біркадзе
Георгій Біркадзе
Джерело: відкриті джерела

Журналісти BIHUS.Info оприлюднили нові дані про скандал із витоками інформації з Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Про це йдеться на сторінці Bihus.info у Facebook.

У травні директор НАБУ Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву через розслідування про злив даних консультанту офісу президента Юрію Голику.

Проте, за версією журналіста-розслідувача Дениса Бігуса, радник Офісу президента Георгій Біркадзе спілкуючись із високопоставленою особою з НАБУ – факт зливу незаперечний – так "упаковував" інформацію для Голика і сам міг складати повідомлення від високопоставленого "японця".

За даними розслідувачів, телефон Юрія Голика, вилучений у рамках справи про тендери на ремонт доріг у Дніпропетровській області, містив листування між трьома особами.

Вже ідентифіковано особу №1 – це детектива НАБУ, умовний "Валера". Особа №2 – Георгій Біркадзе. Особою №3 був якийсь високопоставлений "японець", ймовірно, йдеться про першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву.

Також розпорядженні команди BIHUS.Info виявилася частина фотографій із кешу телефону Голика, де детективи НАБУ і знайшли файли, з яких склали картину зливів у справі Резніченка/Голика. У тому числі й листування Біркадзе з високопоставленим японцем (так на сленгу називають працівників НАБУ), яке він нібито і продавав Голику. Сам Біркадзе так само з'являється в кадрі, стверджуючи, що займався "творчістю", кілька років отримуючи інформацію від своїх джерел у правоохоронних органах і передаючи її Голику у вигляді написаних ним повідомлень нібито від високопоставленої особи в НАБУ. Очікувано заперечуючи, що це Углава.

Журналісти BIHUS.Info також поставили під сумнів стилістику "японця" (за версією слідства – Углави), зіставивши звичайне листування Углави з іншими людьми.

"Особистий висновок буде таким. Роками діяч офісу президента і радник Юрій Голик від Георгія Беркадзе отримував інформацію про діяльність НАБУ. Інформацію, якою в сукупності володів заступник директора НАБУ Гізо Углава. Чи писав сам Углава оці всі повідомлення? Ні, не думаю", – зазначає Денис Бігус.

Також зазначається, що злив НАБУ інформації людині з Офісу президента, можна говорити розглядати у двох контекстах. Перший – це продажність керівника антикороргану, другий – встановлення контакту НАБУ з учасником злочинного угруповання, аби витягти з нього інформацію. Однак в ході розслідування, за словами Бігуса, йому натякали ще й на третій варіант, мовляв – це така спецоперація.

Що передувало

Нагадаємо, що Георгій Біркадзе вже фігурував у справі забудови біля Ботсаду, де за 20 років "засвітилося" немало девелоперів-інвесторів, серед них Мухтар Аблязов, Войцехівський, Вавриш. У цій справі Біркадзе представляв інтереси міліцейсько-прокурорського клану Яреми-Гелетея, який об'єднував Г. Ільїна, О. Савченка, А. Даниленка та інших. Креатура цього клану, Іван Вигівський, на даний час є керівником Нацполіції.

Читайте також:
У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ
НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка
Глава НАБУ не прийшов на засідання комітету ВР по питанню Глава НАБУ не прийшов на засідання комітету ВР по питанню "зливів"
Голова ДФС отримав рекордний хабар – більше 21 мільйона євро. НАБУ показало схему легалізації грошей Голова ДФС отримав рекордний хабар – більше 21 мільйона євро. НАБУ показало схему легалізації грошей