USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Виробничі можливості українського ВПК утричі більші, ніж бюджет на озброєння, – Камишін

Загальний оборонний бюджет України на 2024 рік становить близько 40 млрд доларів, однак лише 6 млрд можна витратити на закупівлю озброєнь
виробництво зброї
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Можливості українського військово-промислового комплексу втричі більші, ніж закладені в бюджет кошти на 2024 рік. Цього року Україна може витратити на закупівлю озброєння 6 млрд доларів. Про це розповів міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, передає "Інтерфакс-Україна".

Він пояснив, що весь бюджет на оборону країни у 2024 році становить близько 40 млрд доларів. З цієї суми 30 млрд ідуть на зарплати і виплати військовослужбовцям. А з решти 10 млрд доларів, без урахування витрат на ПММ і форму, – на купівлю озброєнь залишається 6 мільярдів.

"Це та сума, яку ми сьогодні маємо в контрактах для наших виробників, насамперед українських, і це дуже мало, оскільки наші виробничі можливості втричі більші", – сказав Камишін.

Водночас він зазначив, що Україна веде переговори з іноземними партнерами щодо купівлі за їхні кошти виробів української військової промисловості з подальшою передачею цієї техніки, озброєнь ЗСУ.

Новини за темою: Уперше в історії: В ЄС представили оборонну стратегію з інтеграцією українського ВПК

Міністр наголосив, що за низкою позицій Україна готова закривати потреби шляхом власного виробництва. У 2024 році – це бронетехніка, всі види (наземні, літальні, морські) безпілотних систем, артилерійські системи.

Як відомо, в Міністерстві оборони України розповідали, що більше як 70% бюджету на оборону цього року піде на виплати українським військовим. Ще 20% – на закупівлю озброєння.

Також раніше повідомлялося, що країни НАТО готові поставити Україні мільйон дронів. Проте Камишін закликав альянс закупити обіцяний мільйон дронів у українських виробників.

Виробництво дронів в Україні 

Україні вдалося встановити паритет із Росією за кількістю далекобійних дронів-камікадзе. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На сьогодні в Україні є до десяти виробників, які виробляють дальні дрони-камікадзе. Також країна має намір розширити ринок засобів радіоелектронної боротьби.

Читайте також:
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, - WSJ Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, - WSJ
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина