USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Понад 70% – на зарплати, 20% – на озброєння: В Міноборони розповіли, як розподіляють бюджет-2024

Решту грошей витратять на закупівлю палива, підготовку війська, комунальні платежі, поточний ремонт
Міноборони
Міністерство оборони України
Джерело: відкриті джерела

Більше як 70% бюджету Міністерства оборони України на 2024 рік піде на виплати українським військовим. Ще 20% – на закупівлю озброєння. Про це розповів заступник міністра оборони України Юрій Джигир.

За його словами, бюджет міністерства можна умовно розділити на три великі частини. Перша і найбільша – грошове забезпечення і бойові виплати військовим.

"У 2024 році на це виділено асигнування в сумі 862,6 млрд гривень, що становить понад 70% бюджету. Цей блок включає грошове забезпечення військових, виплати загиблим, виплати за поранення, за перебування на першій і на другій лінії бойового зіткнення, харчування особового складу, речове забезпечення, винагороду за знищену техніку", – сказав він.

Друга за розміром частина бюджету, як зазначив заступник міністра, – це закупівля озброєння та військової техніки. На ці потреби передбачено 20% коштів.

"Тобто 20% – це певний натівський бенчмарк для видатків на військове обладнання. Зважаючи на війну в Україні, деякі наші сусіди, які також межують з країною-агресором, в останні роки витрачають на озброєння та військову техніку принципово більшу частку. Суми, словом, показові", – пояснив Джигир.

І третя частина, за його словами, – це експлуатаційні видатки. Вони включають закупівлю палива, підготовку війська, комунальні платежі, поточний ремонт.

"Це все гроші, передбачені державним бюджетом. Проте цьогоріч маємо додаткові кошти, зокрема ті, які виділив уряд із резервного фонду", – додав він.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони з'явився новий структурний підрозділ – Департамент планування тилового забезпечення, який формуватиме довгострокові плани закупівель для армії. Йдеться про продовольство, речове майно, пально-мастильні матеріали, а також технічні засоби тилу. Наказ про створення департаменту підписав міністр оборони України Рустем Умєров. Основне завдання департаменту – формування річного плану закупівель товарів для Збройних сил України.

Читайте також:
Електронна черга працює у всіх ТЦК Електронна черга працює у всіх ТЦК
Найбільше військовозобов’язаних українців, які за кордоном оновили дані в Найбільше військовозобов’язаних українців, які за кордоном оновили дані в "Резерві", – з Польщі
Міноборони законтрактувало озброєння на 237 мільярдів гривень, але потрібно щонайменше у два рази більше, – Безрукова Міноборони законтрактувало озброєння на 237 мільярдів гривень, але потрібно щонайменше у два рази більше, – Безрукова
Помилки у Помилки у "Резерв+": Відповіді на найпоширеніші питання від Міноборони