USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 1 5 5 0 (+810)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

Ердоган після інавгурації повністю змінив уряд

04.06.2023 11:54 359
У Туреччині уже п'ять років немає посади прем'єра, уряд очолює президент держави
президент Туреччини Реджеп Ердоган
Джерело: відкриті джерела

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган після інавгурації 3 червня майже повністю змінив уряд. Про це інформують у пресслужбі турецького лідера.

У Туреччині з 2018 року немає посади прем'єр-міністра, уряд очолює президент держави. У день складання присяги обраний президентом на третій термін Ердоган оголосив про новий склад свого Кабінету міністрів і змінив його майже повністю.

"Посаду міністра закордонних справ замість Мевлюта Чавушоглу отримав Хакан Фідан, який з 2010 року очолював Національну розвідувальну організацію Туреччини (голова Офісу президента України Андрій Єрмак казав, що Фідан допоміг Україні звільнити 215 захисників "Азовсталі" у вересні 2022 року, – ред.). Міністром оборони Туреччини замість Хулусі Акара став начальник Генерального штабу країни Яшар Гюлер. А міністром фінансів, перед яким стоїть завдання вивести країну зі складного економічного становища, – економіст Мехмет Шімшек", – йдеться у повідомленні.

Віцепрезидентом Туреччини замість Фуата Октая став Джевдет Їлмаз – колишній міністр розвитку Туреччини у 2011–2015 і 2015–2016 роках.

Нагадаємо, 3 червня, Реджеп Тайїп Ердоган склав присягу президента у Великому національному зібранні Туреччини.

На церемонії запросили гостей із 78 країн. Зокрема, 21 лідер держав та 13 прем'єр-міністрів. Також Анкара покликала представників парламентів, міністрів та представників міжнародних організацій. Запрошення отримав і генсек НАТО Єнс Столтенберг. 

Перший тур виборів президента Туреччини

14 травня в Туреччині відбувся перший тур виборів президента країни. 15 травня підраховано підсумки 100% бюлетенів.

Лідером є чинний глава держави Реджеп Тайїп Ердоган з результатом 49,50% голосів. У його основного опонента Кемаля Киличдароглу – 44,89%. Про дані голосування інформує Sozcu

Голова виборчкому Туреччини Ахмет Йенер оголосив, що другий тур виборів президента Туреччини відбудеться 28 травня.

За представника правого Альянсу предків Сінана Огана віддали голоси 5,17% виборців.

Відзначимо, що, за даними Anadolu, Ердоган від самого початку лідирує серед своїх опонентів.

Однак, як пише турецьке видання Gazete Duvar, Фатіх Алтайлі, відомий турецький журналіст, написав у своїй соціальній мережі, що партія Ердогана, як він стверджує, незадоволена результатами і вже вимагала перерахунку голосів на деяких виборчих округах, а результати, ймовірно, будуть оголошені з деякою затримкою.

До того ж міські голови Стамбула й Анкари закликають не вірити попереднім даним від Anadolu.

Остаточні результати виборів

Реджеп Ердоган офіційно переміг у другому турі президентських виборів у Туреччині. Таким чином нинішній лідер залишиться біля керма влади ще на п'ять років. 

За підсумками підрахунку всіх бюлетенів Реджеп Тайїп Ердоган набрав 52,18% голосів, а Кемаль Киличдароглу – 47,82%. Результати турецької ЦВК публікує Anadolu.

Президент України Владимир Зеленський у Twitter вже привітав свого турецького колегу з перемогою. 

"Вітаю президента Туреччини Реджепа Ердогана з нагоди перемоги на президентських виборах. Розраховуємо на подальше зміцнення стратегічного партнерства на благо наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи", – написав український лідер.

Додамо, ми детально розповідали про ситуацію з виборами у Туреччині і аналізували програш Ердогана.

Читайте також:
У Росії розпочався справжній У Росії розпочався справжній "бунт виборчих урн", – Буданов
"Жодної легітимності цієї імітації виборів немає та бути не може", – Зеленський про "вибори" в Росії
МЗС Німеччини засудило МЗС Німеччини засудило "вибори" РФ на окупованих територіях України
РФ залучила до псевдовиборів в окупації тисячі росгвардійців РФ залучила до псевдовиборів в окупації тисячі росгвардійців