USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Не Пушкінська, а Григорія Сковороди: У Харкові перейменували 65 топонімів

За словами міського голови Ігоря Терехова, перейменування цього топоніму є знаковим для міста
Пушкінська
Колишня вулиця Пушкінська
Джерело: відкриті джерела

Рішенням позачергової сесії Харківської міської ради від 26 січня у місті перейменували 65 топонімів, назви яких були пов’язані з Росією та її союзниками. Зокрема, вул. Пушкінська відтепер називається вул. Григорія Сковороди, повідомили в пресслужбі Харківської міської ради.

За словами міського голови Ігоря Терехова, перейменування цього топоніму є знаковим для міста.

"На колишній вулиці Пушкінській були прильоти, маємо там колосальні руйнації, постраждали люди. Тепер вона матиме ім’я Григорія Сковороди. Вдячний, що депутатський корпус підтримав мою пропозицію", – зазначив мер.

Що ще перейменували?

Також за рішенням міськради вул. Короленка перейменували на вул. Миколаївську, вул. Омську – на вул. Бахмутську, вул. Хабарова – на вул. Хладопромівську, вул. Псковську – на вул. Трускавецьку, а майдан Першого Травня – на майдан Іподрому.

Колишня вул. Волзька називатиметься вул. Пирятинською, вул. Дагестанська – вул. Синевирською, пров. Пермський – пров. Луцьким, вул. Пожарського – вул. Комунальників, вул. Смоленська – вул. Мукачівською, а пров. Ніколаєва – пров. Олешківським.

Вул. Ромена Роллана тепер матиме ім’я Леся Курбаса, пров. Адиґейський – Олега Гуцола, вул. Бородинівська – Юрія Пояркова, пров. Балашовський – Івана Лєщєнкова, вул. Кокчетавська – Сотника Костюченка, вул. Уральська – Івана Щоголєва, а пров. Чкалова – пров. Сергія Пархоменка.

Новини за темою: Назви Южноукраїнська, Червонограда, Олександрії та Павлограда визнали символом російської імперії

Раніше

У червні минулого року в Харкові перейменували низку вулиць та скверів, які мали радянські назви. Зокрема, зміна стосується й відомого парку Горького.

За словами мера, відтепер вулиця Плеханівська має імʼя лідера "Фрайкору" Георгія Тарасенка, вулиця Державінська – командира батальйону "Вовки Да Вінчі" Дмитра Коцюбайла, вулиця Броненосця "Потьомкіна" – легендарного комбата та нацгвардійця Олега Громадського, а безіменний сквер на Конторській навпроти будинку №5 названий на честь бойового медика Владислави Черних.

"Ці герої загинули за всіх нас. За свободу Харкова, за незалежність України. І вони варті того, аби бути увічненим у памʼяті людей назавжди. Харківʼянам, які мають житло на вулицях з новими назвами, змінювати прописку та документи про право власності на нерухомість не потрібно", – уточнив Терехов.

Читайте також:
У Харкові завершено розбір завалів після удару КАБами: Двоє загиблих, ще 53 – постраждалих У Харкові завершено розбір завалів після удару КАБами: Двоє загиблих, ще 53 – постраждалих
Росія вдарила по Харкову чотирма КАБами: Є загиблі та поранені Росія вдарила по Харкову чотирма КАБами: Є загиблі та поранені
Запоріжжя вслід за Харковом будує підземні школи Запоріжжя вслід за Харковом будує підземні школи
РФ готувала чергову атаку та прорив до околиць Харкова: Їй допомагав житель міста РФ готувала чергову атаку та прорив до околиць Харкова: Їй допомагав житель міста