USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Вступ України в НАТО: США та Німеччина досі неохоче підтримують швидке наближення до альянсу

Німеччина та Сполучені Штати наполягають на тому, щоб процес визначався умовами, а не політичними міркуваннями
нато
Кулеба й Столтенберг
Джерело: EPA

Члени НАТО досі не дійшли згоди щодо того, чи є реформи, викладені в оновленій Річній національній програмі, умовами, за яких Україна може вступити до Північноатлантичного альянсу, чи вони є інструментом для наближення Києва до блоку. Про це Euractiv розповіли декілька дипломатів НАТО.

За словами двох політиків, Німеччина та Сполучені Штати наполягають на тому, щоб процес визначався умовами, а не політичними міркуваннями.

"Це означає, що коли умови щодо виконання реформ, які НАТО погодить з Україною, будуть виконані, можна буде обговорювати питання про членство. Проте програма реформ не містить переліку умов, а є "дороговказом" або "інструментом" для відстеження прогресу та інформування лідерів країн альянсу. Опис сфер реформ, як правило, залишає членам блоку простір для маневру, оскільки вони не прив'язані до суворої оцінки прогресу, а радше висловлюють свою політичну думку", – пише видання.


У медіа додають, що з меншою кількістю деталей для перевірки виконання умов також виникає ризик того, що реформи ніколи не будуть достатніми і це ускладнить надання "зеленого світла" для вступу.

"Зрештою, питання залишається політичним рішенням. До прикладу: затримки в Туреччині й Угорщині з ратифікацією заявки Швеції на вступ до альянсу через національні інтереси", – сказав третій дипломат НАТО.

Ще один дипломат Північноатлантичного альянсу заявив, що навіть якби війна з РФ закінчилася завтра і Україна виконала всі умови, перелічені в плані реформ, члени НАТО все одно повинні були б дати згоду на запрошення, що може бути важким процесом.

Список реформ для України

Очікують, що в середу, 29 листопада, НАТО та Україна підпишуть список реформ, які Київ має виконати для майбутнього вступу до блоку.

За інформацією видання, цей крок має дати Україні поштовх до реформування збройних сил та інших сфер безпеки, а також надати контрольний список, який зможуть відстежувати члени НАТО. 

За словами чотирьох дипломатів альянсу, процес виконання Річної національної програми є менш суворим, ніж Плану дій щодо членства в НАТО, який в минулому мали реалізувати кандидати на приєднання.

Новини за темою: З чим Зеленський поїхав з Вільнюсу: Підсумки саміту НАТО

На відміну від попередніх планів реформ, український річний план набагато коротший і менш детальний – 10 сторінок замість 300, перерахування пріоритетних сфер, а не контрольний список, що дуже ускладнювало демонстрацію успіхів України, повідомило поінформоване джерело.

Тому Україні буде легше продемонструвати досягнення до Вашингтонського саміту НАТО наступного літа.

Висловлювання Столтенберга

Україна стане членом НАТО, однак усі союзники сходяться на думці, що вступ до альянсу під час війни неможливий. Спочатку ЗСУ мають вигнати окупантів, заявив генеральний секретар блоку Єнс Столтенберг перед зустріччю Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ.

"Союзники погоджуються, що Україна стане членом НАТО. На зустрічі Україна – НАТО ми погодимо рекомендації для українців щодо реформ. Бо продовжуємо підтримувати Київ на цьому шляху до членства в НАТО", – сказав генсек напередодні.

Також, за словами Столтенберга, всі союзники досі погоджуються, що повне членство залишається неможливим у розпал війни, навіть якщо шляхи зближення України та альянсу тривають.

Детальніше про шлях України до НАТО ми писали тут.

Новини за темою: НАТО вироблятиме більше зброї для України та власних запасів, – Сміт

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg