USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна стане членом НАТО після завершення війни й проведення реформ, – Столтенберг

Повне членство залишається неможливим у розпал війни, навіть якщо шляхи зближення України та НАТО тривають
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Україна стане членом НАТО, однак усі союзники сходяться на думці, що вступ до альянсу під час війни неможливий. Спочатку ЗСУ мають вигнати окупантів, заявив генеральний секретар блоку Єнс Столтенберг перед зустріччю Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ.

"Союзники погоджуються, що Україна стане членом НАТО. На зустрічі Україна – НАТО ми погодимо рекомендації для українців щодо реформ. Бо продовжуємо підтримувати Київ на цьому шляху до членства в НАТО", – сказав генсек.

Також, за словами Столтенберга, всі союзники досі погоджуються, що повне членство залишається неможливим у розпал війни, навіть якщо шляхи зближення України та альянсу тривають.

Що відомо про вступ України до НАТО

11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень щодо України: скасовується етап Плану дій щодо членства, а запрошення до блоку країна отримає після виконання вимог для вступу і за умови згоди всіх союзників.

12 липня країни G7 узгодили спільну декларацію, у якій вказані параметри гарантій безпеки для України. До угоди зможуть долучитися всі охочі країни.

Новини за темою: З чим Зеленський поїхав з Вільнюсу: Підсумки саміту НАТО

Згодом тодішній міністр оборони Резніков висловив думку, що влітку 2024 року Україну зможуть прийняти до Північноатлантичного альянсу. При цьому країни НАТО неодноразово говорили про те, що вступ України до блоку неможливий до завершення війни з РФ.

Альянс замовив для України боєприпаси на 2,4 млрд євро

Союзники по блоку координують зусилля з нарощування виробництва боєприпасів, необхідних для підтримання власної безпеки та для продовження допомоги для України. Для реалізації цієї мети альянс вже розмістив замовлення для промисловості на суму 2,4 млрд євро.

Про це 14 листопада в Брюсселі перед участю у діловому сніданку в межах Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони), заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

"Що ми робимо з боку НАТО – працюємо з нашою промисловістю. Минулого місяця відповідний форум (з представниками оборонної індустрії, – ред.) відбувся в Стокгольмі. Ми також поєднуємо сили в альянсі через Агентство НАТО з матеріально-технічного забезпечення і закупівель. І маємо та вже розмістили спільне замовлення на суму у 2,4 мільярда (євро, – ред.), яке одного дня втілять у прямі контракти. Тож НАТО продовжує доставляти допомогу (для України, – ред.) та нарощувати власне виробництво багатьма шляхами", – заявив Столтенберг.

Заяви блоку про територіальні поступки України і можливий вступ

Нагадаємо, в серпні представник НАТО Стіан Єнсен спробував відмитися від своєї заяви про територіальні поступки України, назвавши це висловлювання "помилкою". Про це політик сказав у коментарі виданню VG.

"Я не повинен був так говорити. Це була помилка", – зазначив Єнсен.

Перед цим в інтерв'ю цьому ж виданню керівник апарату генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Стіан Єнсен допустив, що Україна може стати членом НАТО в обмін на територіальні поступки на користь РФ.

За словами представника, дискусії про майбутній статус України в контексті Північноатлантичного союзу після війни вже тривають, у них серед іншого лунають опції з відмовою Києва від частини території.

Новини за темою: НАТО вироблятиме більше зброї для України та власних запасів, – Сміт

Українські чиновники тоді різко відреагували на слова представника оборонного альянсу.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську