USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ВООЗ схвалила нову вакцину від малярії для дітей: Що про неї відомо?

Вакцина R21 стала другою вакциною проти малярії, яку рекомендувала Всесвітня організація охорони здоров’я
Комар
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала нову вакцину R21/Matrix-M для профілактики малярії у дітей. Рекомендація відповідає порадам ВООЗ і була схвалена генеральним директором організації Тедросом Адханом Гебреїсусом після засідання, яке проходило з 25 по 29 вересня. Про це поінформували на офіційному сайті ВООЗ.

Зазначається, що вакцина R21 є другою вакциною проти малярії, рекомендованою Всесвітньою організацією охорони здоров’я, після вакцини RTS,S/AS01, яка отримала рекомендацію ВООЗ у 2021 році.

"Показано, що обидві вакцини є безпечними та ефективними в профілактиці малярії у дітей, а при широкому застосуванні очікується, що матиме великий вплив на здоров'я населення", – йдеться у повідомленні. 

У Всесвітній організації охорони зазначають, що в Африканському регіоні щороку від малярії помирають майже пів мільйона дітей. Попит на вакцини є надзвичайно високим, однак доступна пропозиція RTS,S є обмеженою. То ж фахівці очікують, що додавання R21 до списку вакцин проти малярії усуне це напруження.

"Як дослідник малярії я мріяв про день, коли ми матимемо безпечну та ефективну вакцину проти малярії. Тепер ми маємо дві. Попит на вакцину RTS,S значно перевищує пропозицію, тому ця друга вакцина є життєво важливим додатковим інструментом, щоб швидше захистити більше дітей і наблизити нас до нашого бачення майбутнього без малярії", – сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреїсус.

Що відомо про основні характеристики вакцини проти малярії R21?

За даними дослідників, вакцина має високу ефективність при введенні безпосередньо перед сезоном розповсюдження малярії.

Клінічні випробування показали, що вона знижує кількість симптоматичних випадків малярії на 75% упродовж року після введення трьох доз. Четверта доза, введена за рік після третьої, підтримувала ефективність щеплення.

Очікується, що вакцина від малярії R21 стане доступною для країн Африки у середині 2024 року.  

Раніше ми повідомляли, що ВООЗ змінила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19.

Зазначалося, що Всесвітня організація охорони здоров'я змінила рекомендації щодо вакцинації проти коронавірусного захворювання, поділивши тих, хто може потребувати щеплення на три групи.

Правила адаптували, оскільки велика частина населення світу вже має імунітет проти коронавірусу: або перехворіла на COVID-19, або має щеплення.

Читайте також:
Доступ вакцинації в аптеках: Україні потрібно пройти низку пунктів, серед яких – отримати ліцензію на медпрактику Доступ вакцинації в аптеках: Україні потрібно пройти низку пунктів, серед яких – отримати ліцензію на медпрактику
Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19 Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19
До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на 77%, – ВООЗ До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на 77%, – ВООЗ
Вразливі до захворювань. У МОЗ пояснили, кому обов'язково треба вакцинуватись під час епідсезону Вразливі до захворювань. У МОЗ пояснили, кому обов'язково треба вакцинуватись під час епідсезону