USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Патронатну програму для військових масштабуватимуть через попит

Послуга оплачується з держбюджету
ЗСУ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство соціальної політики започаткувало програму соціального супроводу в батальйонах – це патронат. Про це повідомила очільниця відомства Оксана Жолнович кореспонденту UWN.

"Ми розуміємо, що дуже багато цивільних людей одразу були вирвані і потрапили на війну, не готуючись до цього, маючи купу питань вдома, такі як незакриті кредити, аліменти, ще щось, і ти не можеш з окопу ті речі вирішувати. Ми запровадили такі групи соціальних працівників, які працюють безпосередньо з військовими, патронатні служби у військових частинах", – сказала вона.

Зазначається, що вже працює перших пʼять таких команд. Зараз навчаються ще вісім.

"Роботу ми оплачуємо з державного бюджету, є проблеми з навчанням команд, з масштабуванням. Вже 35 батальйонів хочуть і є люди, а ми не маємо коштів на їх навчання, бо ми розраховували на підтримку міжнародних партнерів. На жаль, все, що стосується мілітарі, тільки вони чують військові, то, на жаль, не хочуть давати на це гроші. Ми, власне, просимо в наших бізнесів, щоб підтримали навчання програми для таких людей. Я думаю, що ми до кінця року теж добре її масштабуємо, тому що ми саму роботу оплачуємо з державних коштів і стандарт написали також", – додала вона.

Нагадаємо

Відповідну програму уряд ухвалив 3 жовтня 2023 року.

Ключова мета послуги – це надати психосоціальну підтримку військовому та родині у питаннях, що не стосуються напряму військової служби:

  • проконсультувати щодо оформлення документів чи представництва в державних установах;
  • поінформувати щодо виплат і пільг;
  • забезпечити правничу допомогу тощо.

А Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю зможе укладати договори про надання послуг соціального супроводу для військових підрозділів.

Оплата за договором та відповідно до наданих послуг буде проводитись Фондом за кошти державного бюджету. 

На що розрахована програма?

Фахівці спочатку оцінюватимуть потреби людини. Потім нададуть інформацію про можливе розв'язання проблем – від соцзахисту до безоплатної правничої допомоги.

Тоді запропонують психологічну діагностику, консультування, підтримку та допомогу після психологічних травм і стресових розладів, її методів і прийомів, що допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо. Деякі напрями безпосередньо стосуватимуться психологічної підтримки батьків, навичок у догляді за ними, побудові стосунків.

Послуга також передбачає навчання волонтерів і допомогу в їх діяльності. Надаватимуть допомогу із життєстійкості переможці, яких оберуть на конкурсі Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Нині в уряді закликають місцеві органи долучитися до проєкту, забезпечивши приміщення, де надаватимуть цю послугу.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть