USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Війна РФ проти України увійшла у критичний період, – голова Служби зовнішньої розвідки

За словами керівника СЗР, Путін вважає, що "вороття немає" і він "може лише тріумфально перемогти або нищівно програти"
Війна
Джерело: Володимир Зеленський

Широкомасштабна війна РФ проти України, що триває без трьох місяців два роки, увійшла у критичний період. Про це виданню "Інтерфакс-Україна" заявив голова Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ) Олександр Литвиненко.

"Путін вірить, що, не спромігшись перемогти України за три дні у широкомасштабній війні, Кремль пройшов точку неповернення у відносинах із Заходом", – пише він на сторінках видання.

За його словами, російський диктатор вважає, що "вороття немає" і він "може лише тріумфально перемогти або нищівно програти". На думку Литвиненка, Путін переконаний, "повернути Україну та решту історичних російських земель й відновити імперію можна лише у межах глобального перерозподілу світу".

"Такий перерозподіл може тривати 10–15 років, супроводжуватись конфліктами різного масштабу і інтенсивності, можливо із використанням ядерної зброї", – додав голова СЗРУ.

При цьому уточнив, що війна проти України сприймається наразі Кремлем як важливий, але не єдиний фронт для РФ, що фактично веде світову війну зі США і Заходом у цілому.

Новини за темою: Війна в Україні може тривати ще п'ять років, – The Economist

План Путіна в чотири етапи щодо України і Заходу

Очільник Служби зовнішньої розвідки України вважає, що план Путіна може полягати у перерозподілі територій терміном у 10–15 років з конфліктами різної інтенсивності, зокрема з можливим застосуванням ядерної зброї.

"Причому війна проти України сприймається наразі Кремлем як важливий, але не єдиний фронт для РФ, що фактично веде світову війну зі США і Заходом у цілому", – вказує Литвиненко.

Він додає, що для реалізації плану Путіна Кремль має вирішити чотири завдання: збільшити виробництво військової техніки, мобілізувати населення та забезпечити внутрішню стабільність; створити коаліцію країн, які стануть альтернативою Заходу; підготуватись до агресивних дій проти інших країн в майбутньому. Розширити конфлікти в інших точках світу: Африка, Близький Схід, Балкани.

Нагадаємо, глава української розвідки Кирило Буданов заявив, що війна може тривати ще довго. Росіяни просто не будуть підписувати жодного договору з Києвом та коаліцією союзників, а й надалі здійснюватимуть хаотичні обстріли України, але без потужних бойових дій.

Тим часом втрати росіян в Авдіївці вже перевищили їхні втрати й у Вугледарі, й Бахмуті. Вони становлять мінімум три-чотири тисячі полеглих та сім-вісім тисяч поранених військових, а також понад 400 одиниць знищеної техніки. 

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму