USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ

Саме за результатами цього тесту в Нацбанку вирішать про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні
е-гривня
Джерело: відкриті джерела

Національний банк України вже цього року планує провести відкрите тестування е-гривні, до якого зможуть долучитися всі охочі. Про це повідомляють у НБУ.

Варто зазначити, що перше тестування е-гривні було проведене 2018 року, однак тоді тест був закритим. Другий етап, який має стартувати в другій половині цього року, буде відкритим.

"Це означає, що в ньому зможуть узяти участь банки, небанківські фінансові установи та їхні клієнти, які бажають протестувати функціональність е-гривні", – ідеться у дописі.

Як розповів директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Нацбанку Андрій Поддєрьогін, усі платіжні операції з е-гривною під час тестування відбуватимуться на єдиній технологічній платформі, оператором якої буде Національний банк.

Новини за темою: НБУ оптимізував низку валютних обмежень: Що змінюється відсьогодні

Наразі НБУ шукає розробника технологічного рішення щодо реалізації пілотного проєкту.

"Під час тестування ми плануємо дослідити ефективність обраної технологічної платформи та зручність використання е-гривні для здійснення платіжних операцій, її переваги на практиці, що допоможе ухвалити рішення щодо доцільності широкомасштабного її випуску в Україні", – розповів Поддєрьогін.

Він додав, що запрошувати користувачів на тестування планується через банки – учасники пілотного проєкту. Наразі Нацбанк опрацьовує остаточні деталі.

При цьому вирішувати про широкомасштабний випуск е-гривні в НБУ будуть за результатами тестування.

Як відомо, е-гривня – це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк. Ключове призначення е-гривні, на думку регулятора, – ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні.

Раніше ми писали, що Національний банк України пропонує внести зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці.

Читайте також:
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ