USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

НБУ оптимізував низку валютних обмежень: Що змінюється відсьогодні

Зокрема, зміни торкнуться і бізнесу
обмін валют
Джерело: відкриті джерела

Національний банк України оптимізував низку валютних обмежень, щоб запобігти непродуктивному відтоку капіталу для захисту міжнародних резервів України та збереження стійкості валютного ринку. Про це йдеться на сайті НБУ.

Згідно з рішенням Нацбанку, з 21 лютого запрацюють зміни за низкою напрямків.

Купівля валюти для бізнесу

Як відомо, для розрахунків в іноземній валюті бізнес має спочатку використовувати наявну в нього іноземну валюту, а далі за потреби купувати її на валютному ринку України.

Також підприємствам доступні валютні операції на умовах "своп" з купівлі-продажу іноземної валюти, якщо перша частина угоди передбачає купівлю банком у клієнта іноземної валюти.

Новини за темою: Нацбанк виключив з реєстру дванадцять небанківських установ та одного брокера

При цьому з 21 лютого під час купівлі валюти бізнесом банки братимуть до уваги не тільки кошти в іноземній валюті, розміщені на поточних і депозитних рахунках клієнта, а й інформацію про незавершені валютні операції клієнта з банками на умовах "своп", за якими здійснено першу частину операції (з продажу клієнтом іноземної валюти банку).

Тепер юридичним особам потрібно буде надавати банку інформацію про продану ним іноземну валюту за першою частиною валютних операцій на умовах "своп" (валюта, строк угоди) за незавершеними угодами з банками.

Нагляд за строками розрахунків за експортними операціями

Як відомо, банки можуть завершити валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за експортними операціями після зарахування на поточний рахунок резидента в банку грошових коштів, що надійшли від нерезидента за товар, якщо ці кошти переказували з-за кордону.

Уже з 21 лютого банки зможуть завершити валютний нагляд за відповідними операціями тільки за умови, що кошти від нерезидента надійшли в іноземній валюті. Перекази в гривнях не будуть підставою для завершення валютного нагляду банком.

Нагадаємо, міжнародні резерви України за минулий місяць знизилися на 4,9% і становили 38,5 млрд доларів.

Читайте також:
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року