USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Від початку великої війни загинули 530 залізничників

395 воїнів-залізничників УЗ втратила на фронті
Укрзалізниця

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року загинули 530 залізничників. Про це повідомили в пресслужбі "Укрзалізниці".

"Залізничники роблять свій вагомий внесок у перемогу над ворогом. На жаль, через війну втрачаємо колег. 530 залізничників загинули від початку широкомасштабної війни в Україні. З них 23 – при виконанні своїх професійних обов’язків, 395 воїнів-залізничників ми втратили на фронті, 112 – загинули від російських обстрілів і бомбардувань цивільних об’єктів", – йдеться в повідомленні.

Президент України Володимир Зеленський під час церемонії на київському залізничному вокзалі, в якій також взяла участь президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, заявив, що українські залізничники допомогли евакуювати чотири мільйони людей із районів бойових дій, змогли перевезти тільки від початку цього року понад 120 мільйонів тонн вантажів, зокрема й глобально важливих вантажів, як-от продовольство.

Також, за словами глави держави, завдяки дипломатичним поїздам Україну відвідали понад 500 делегацій, що "є вагомим внеском наших залізничників у єдність світу".

Відзначимо, в Україні 4 листопада відзначають День працівників залізниці.

Робота УЗ

У 2022 році "Укрзалізниця" перевезла близько 1,4 мільйона пасажирів до країн Євросоюзу. Це є рекордним показником за останні 10 років. Про це повідомляє пресслужба перевізника.

Зазначається, що багато українців були вимушені через війну виїхати за кордон. Поїздами евакуювали понад 600 тисяч людей до сусідніх країн.

"Тоді залізниця була найбільш безпечним транспортом, а тепер це найзручніший транспорт для подорожі між домом та місцем тимчасового проживання. Крім евакуації торік перевезено 1,4 млн пасажирів до країн ЄС та зворотно. Це майже у 10 разів більше ніж у 2021 році", – сказав голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

Новини за темою: Мама героя "Азовсталі" "Ореста" Ірина Юрченко: Нам треба залишити слід, історію, яку пишуть прості громадяни України

Також начальник станції Харків-Пасажирський Володимир Білокудря поділився з телеканалом UWN спогадами про перші дні повномасштабного вторгнення. 

"Відразу після повномасштабного вторгнення о п’ятій ранку треба було гуртуватися всім – у нас було організовано штат під керівництвом нашого виконавчого директора Уманця Миколи Григоровича. Було розроблено алгоритм дій, і всі працювали на евакуацію населення задля одного результату. Я працюю вже понад 10 років начальником станції, але такої кількості людей, такої кількості пасажирів у нас ще не було ніколи", – розповідає начальник.

Зазначається, що ці люди були налякані, в очах був страх, відчай, бо хтось з них залишився без даху над головою, хтось, можливо, і втратив когось із рідних.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську