USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Велика Британія може направити війська в Україну в разі катастрофічного розвитку війни, – Пристайко

Пристайко прокоментував один з аргументів, який Україна використовує, обґрунтовуючи необхідність допомоги
Пристайко
Вадим Пристайко
Джерело: Радіо Свобода

Колишній посол України в Лондоні Вадим Пристайко говорить, що Велика Британія є однією з країн, яка за умов "катастрофічного розвитку війни" в Україні може направити туди свої збройні сили. Про це дипломат сказав в інтерв’ю "Радіо Свобода".

Зокрема, Пристайко прокоментував один з аргументів, який Київ використовує, обґрунтовуючи необхідність допомоги – "якщо ви зараз не допоможете Україні, ваші діти рано чи пізно будуть воювати з Росією".

"Те, що говорить зараз президент України Зеленський, – якщо у нас закінчаться сили, закінчаться солдати, закінчиться озброєння, яке ви нам не допостачаєте, вам доведеться ухвалити рішення про те, щоб допомогти нашим Збройними силами. І є країни, які наближаються до цього рішення. Велика Британія – одна з них, найперша у цьому списку", – вважає експосол.

Дипломат пояснив, що західні держави "ніколи не визнають" підготовки до сценарію, як він висловився, "застосування своїх експедиційних сил на території України".

На питання, за яких умов цей сценарій може статися, Пристайко теж відповів.

"Катастрофічний розвиток війни. І продовження окупації", – констатував політик.

Ймовірність повної окупації РФ України

Аналітики Американського інституту вивчення війни (ISW) припустили ситуацію, що станеться, якщо Росія повністю окупує Україну. Такі гіпотези опублікували у своєму недавньому звіті.

"Наступна оцінка сил, які Росія може розгорнути в Україні та Білорусі, якщо Москва збирається бути готовою до швидкого серйозного нападу на НАТО, є дуже консервативною. Передбачається, що росіяни перекидають до кордонів НАТО дві армії, щойно створені для поточної війни, одна з яких уже призначена для дислокації в Криму, а дві інші, які були розгорнуті на східних кордонах України та Білорусі та дислоковані там, втратять своє стратегічне призначення після повної перемоги Росії в Україні. А більшість російської армії, яка зараз перебуває в Україні, повернеться на бази в нинішніх кордонах Російської Федерації після війни", – пишуть експерти.

Новини за темою: Британія передала Україні велику кількість обладнання для розмінування як транспорту, так і людей

Британія відправить своїх військових в Україну, але не зараз

ЗМІ неправильно зрозуміли заяву міністра оборони Великої Британії Гранта Шеппса, який сказав, що країна хоче направити до України своїх військових інструкторів. Про це повідомив у жовтні прем'єр-міністр Ріші Сунак.

"Думаю, що це була спотворена інформація. Те, що міністр оборони говорив, – цілком можливо, якщо один раз в майбутньому будемо проводити частину цього навчання в Україні. Але це те, що стосується довгострокової перспективи, а не тут і зараз. Немає британських солдатів, яких відправлять воювати в поточному "конфлікті", – зазначив прем'єр.

При цьому Сунак додав, що програму навчання українських військових проводять у Великій Британії. Й в Україні не планують такого.

Нагадаємо, міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс заявив, що британські війська вперше будуть розміщені в Україні як інструктори.

Читайте також:
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців
Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну "Кинджалами"
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків