USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Ціни на продукти: Що найбільше подорожчало за останній рік

Серед продуктів найбільше подорожчали яйця та фрукти
продукти
Джерело: відкриті джерела

Середні ціни на продукти харчування в лютому 2023 року, порівняно з лютим минулого року, зросли на 31,5%. Це вище за загальну інфляцію, яка склала 24,9%. Про це свідчать дані Державної служби статистики (Держстату).

Серед продуктів найбільше подорожчали яйця – на 80,3%, фрукти – на 74,9%, риба та рибопродукти – на 44,1%, овочі – на 36,2%, цукор – на 32,5%, хліб та хлібопродукти 26,0%, макаронні вироби – на 25,8%.

На початку січня стало відомо, що відключення електроенергії наприкінці минулого року та перехід сільгоспвиробників на генератори призвели до того, що вартість продуктів харчування в Україні буде зростати. Про це під час телемарафону заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

"Ми порахували, що підвищення коливатиметься на рівні близько 3–5%", – зазначив він.

При цьому додав, що перебої з електроенергією на виробництвах у багатьох випадках були критичними. Тому міністерство розробило кілька стратегій виходу з ситуації.

"Ми маємо декілька стратегій: одна з них – це забезпечити виробництва генераторами. Також міністерство наразі приймає заявки, зокрема, від тваринницьких ферм для включення їх у перелік критичної інфраструктури. Нам дуже важливо забезпечити електроенергією всі виробничі цикли", – сказав перший заступник міністра.

В той же час Висоцький зауважив, що суттєвого зменшення обсягів виробництва за ці кілька місяців не відбувалося.

Читайте також:
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?
Тарифи на електроенергію зростуть? У НКРЕКП допускають Тарифи на електроенергію зростуть? У НКРЕКП допускають "важкі зміни"
"Укртелеком" підвищив ціни на послуги інтернету та телефонії