USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Вагнерівці" планували переворот у Молдові, – Санду

Заворушення мали призвести до повалення державного ладу в країні
Майя Санду

Президентка Молдови Майя Санду

Джерело: відкриті джерела

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що найманці із приватної військової компанії "Вагнера" та їхній колишній ватажок Євген Пригожин стояли за спробою державного перевороту в Молдові. Про це передає Financial Times.

Автори зазначають, що президентка Молдови заявила про це не називаючи подробиць, але у цьому зв’язку вона підкреслила, що Росія активно здійснює вплив на Молдову.

Санду зазначила, що Москва використовує різні методи для контрабанди грошей до Молдови для підкупу виборців напередодні місцевих виборів, які мають відбутися наступного місяця.

Повідомляється також, що Санду має докази того, що Росія спеціально націлилася на місцеві вибори, щоб отримати політичний імпульс перед президентськими виборами в наступному році і парламентськими виборами в 2025 році.

"Росія збирається посилити свій тиск на Молдову. Вони спробували в енергетиці й зазнали невдачі. Вони намагалися повалити уряд, і їм це не вдалося. А тепер вони намагаються масовано втручатися в наші вибори, використовуючи великі гроші", –  заявила Санду.

За її словами, молдовські спецслужби виявили щонайменше 20 мільйонів євро російських грошей, які надійшли в країну для здійснення політичного впливу.

"Інструменти, які вони використовують, щоб завести гроші в країну, дуже різноманітні. Ми бачили, що деякий час вони просто відправляли молдован до Москви літаком через Вірменію. І ці люди привозили по 10 тисяч євро", – розповіла президентка.

Вона також зазначила, що Москва використовує різні методи, в тому числі і грошові махінації та банківські картки з Дубая, для нелегальних перевезень грошей до Молдови, з метою підкупити виборців.

Зазначається, що Санду закликала інших європейських лідерів, які цього тижня зустрінуться в іспанському місті Гранада, посилити свою пильність щодо "незаконного фінансування з Росії", яке переміщується через їхні юрисдикції в Молдову.

Новини за темою: Молдова заявила про готовність вступити до Євросоюзу без Придністров'я

Раніше Санду заявила, що Путіна заарештують у разі його візиту до Молдови.

Зазначалося, що Кишинів дотримується угоди Міжнародного кримінального суду про арешт Путіна.

Читайте також:
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові
Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України
Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal