USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Санду заявила, що Путіна заарештують у разі його візиту до Молдови

23.05.2023 13:53 144
Кишинів дотримується угоди Міжнародного кримінального суду про арешт Путіна
Путін
Путін
Джерело: відкриті джерела

Правоохоронні органи Молдови відповідно до ордера Міжнародного кримінального суду (МКС) заарештують президента Росії Володимира Путіна у разі його візиту до республіки. Про це президент країни Мая Санду заявила в інтерв'ю Euronews.

"Республіка Молдова підписала угоду Кримінального суду, і Молдова поважатиме це рішення", – наголосила Санду.

МКС видав рішення на арешт президента РФ, звинувативши його у причетності до ймовірних воєнних злочинів в Україні 17 березня 2023 року.

Також Санду додала, що РФ намагається дестабілізувати ситуацію у Молдові та шантажує країну енергоресурсами.

"Тепер немає ризику військового вторгнення для Республіки Молдова завдяки Україні, яка тримає російську армію подалі від наших кордонів. Але ми стикаємося зі спробами Росії дестабілізувати нашу країну", – заявила президент Молдови.

Бразилія заявила про арешт Путіна

Слідом за Німеччиною, яка попередила, що Путін буде заарештований, якщо опиниться на території країни, про дотримання рішення МКС одна за одною заявляють країни БРІКС. Зокрема про можливий арешт Путіна заявив міністр закордонних справ Бразилії Мауро Вієйра, передає The Moscow Times.

"Бразилія є країною – учасницею Міжнародного кримінального суду і дотримується його рішень. Тому візит Путіна до Бразилії, якщо він відбудеться, як і будь-яка його присутність у країні, безперечно, спричинить наслідки для російського президента", – сказав міністр.

При цьому додав, що питання з ордером на арешт Путіна "має розглядатися в контексті встановленої практики", а Бразилія хотіла б "краще дізнатися про умови" документів МКС.

Що таке БРІКС?

Країни БРІКС – це група держав, яка об’єднала в 2006 році п’ятірку економік світу, що найшвидше розвиваються. До приєднання в 2011 році останньої країни-учасниці – тобто ПАР – група мала назву БРІК.

Що ж до самого терміну, то русифіковане найменування БРІКС – це абревіатура, дослівно скопійована з англомовного оригіналу. Основою для неї стали перші літери у назвах країн-учасниць:

  • Б – Бразилія (Brasil);
  • Р – Росія (Russia);
  • І – Індія (India);
  • К – Китай (China);
  • С – ПАР (South Africa).

Китай володіє дешевими трудовими ресурсами, а за рахунок особливостей законодавства та успішного перенесення значної частини виробництв із США та Європи перетворився на грандіозний промисловий центр. Його внесок у світовий ВВП дозволяє вважати Піднебесну першою економікою світу (як мінімум у питаннях реального виробництва);

Індія, що має дешеві інтелектуальні ресурси навіть у розрахунку на велике населення, також відрізняється високими економічними показниками. Недороге і нетрудомістке виробництво разом з великою кількістю освічених громадян, здатних рухати IT-індустрію, обіцяють країні чимало технологічних проривів;

Бразилія, яка, здавалося б, ніяк не може виділитися на такому фоні, є світовим лідером з експорту багатьох видів сільськогосподарської продукції – а отже, дефіцит продовольства в таких умовах не загрожує;

Приєднання ПАР, що має багаті природні ресурси, не тільки забезпечило країнам-учасницям значні логістичні переваги, але й збільшило доступний групі БРІКС пул мінеральних ресурсів, що також служить і гуманітарним цілям.

За необхідності модернізації інфраструктури член БРІКС може звернутися за допомогою не до МВФ з його жорсткими вимогами, а до НБР (Нового банку розвитку), керованого фінансовими представниками країн – учасниць БРІКС.

У разі кризової ситуації – наприклад, природних катастроф – допомога швидше прийде від партнерів, ніж від незацікавлених міжнародних організацій. Не кажучи вже про планомірніший, централізованіший підхід до вирішення повсякденних завдань – таких, зокрема, як боротьба з нестачею питної води в ПАР.

Ордер на арешт Путіна

17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

"Путін, імовірно, несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії... Існують розумні підстави вважати, що пан Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочин", – йдеться в заяві суду.

Докладніше про те, як на цю новину відреагувало керівництво України та Росії, читайте тут.

ПАР може затримати Путіна?

Очікується, що Путін відвідає ПАР у серпні для участі в саміті БРІКС, там його б мали заарештувати. І Південно-Африканська Республіка вже заявила, що усвідомлює свої зобов'язання щодо ордера на арешт.

"Ми як уряд усвідомлюємо наше юридичне зобов'язання. Однак у період до саміту ми продовжуватимемо взаємодіяти з різними зацікавленими сторонами", – заявив представник президента ПАР Вінсент Магвеня.

Хоча офіційного підтвердження візиту Путіна не було, очікується, що він візьме участь у 15-му саміті БРІКС, як це було 2013 року. Однак такий візит поставить уряд ПАР у хитке становище після ордера на арешт, пише Reuters.

"Ми беремо до відома повідомлення про ордер на арешт, який видав МКС. ПАР, як і раніше, прихильна і дуже сильно бажає, щоб війна в Україні була вирішена мирним шляхом через переговори", – уточнив Магвеня.

Як відомо, африканська країна входить до числа країн, які ратифікували Римський статут МКС, і тому за законом зобов'язана забезпечити виконання ордера на арешт.

Британський телеканал Sky News також зазначав, що навіть якщо Путін наважиться поїхати на переговори з лідерами Бразилії, Індії, Китаю та Південної Африки, перспектива того, що президент країни, яка приймає саміт, Сиріл Рамафоса віддасть наказ своїм військам заарештувати Путіна, вважається дуже віддаленою.

У Південно-Африканської Республіки вже є деяка історія в цій галузі, оскільки вона відмовилася заарештувати президента Судану Омара аль-Башира, щодо якого також був виданий ордер МКС, під час його візиту у 2015 році.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ
Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії