USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В ЄС прагнуть розпочати переговори про вступ України до Союзу у червні, – ЗМІ

Наразі триває робота над тим, щоб переконати угорський уряд дати згоду на початок переговорів про вступ України до Євросоюзу
Євросоюз

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Офіційні особи у Брюсселі прагнуть розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу наступного місяця. Про це пише Politico із посиланням на джерела.

За даними джерел видання, дипломати з Європейського Союзу і Києва "інтенсивно працюють над тим, щоб переконати уряд Угорщини дати згоду на початок переговорів щодо вступу України".

"П'ять дипломатів, які говорили на умовах анонімності, заявили, що мета – розпочати офіційні переговори вже 25 червня", – йдеться у матеріалі.

Співрозмовники видання переконані, що початок переговорів зміцнить моральний дух України, яка бореться з повномасштабним російським вторгненням і давно прагне приєднатися до західного блоку.

Також повідомляється, що Україна і ЄС ведуть перемовини з Будапештом, щоб розв'язати проблеми угорських меншин в Україні.

Після переговорів у квітні між главою Офісу президента Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто "сторони відзначили позитивну динаміку діалогу". За словами одного з дипломатів, Київ відреагував на список з 11 пунктів, викладений Будапештом, і чекає на відповідь Угорщини.

На думку одного з дипломатів Євросоюзу, Угорщина, ймовірно, прагне розв'язати питання переговорів про вступ України до ЄС до того, як вона розпочне шестимісячне головування в Раді Європейського Союзу на ротаційній основі в липні цього року. 

"Було відчуття, що цього не варто робити до виборів до Європейського парламенту (9 червня, – ред.), оскільки це може стати передвиборчим питанням", – пояснив європейський дипломат.

Наступним кроком у процесі вступу є початок офіційних переговорів через міжурядову конференцію з Україною. Для того щоб це сталося, країни Євросоюзу мають узгодити так звані рамки переговорів. За даними видання, відтоді, як Єврокомісія надіслала цей документ у березні, 27 столиць ведуть переговори щодо нього. 

Наразі, за словами двох дипломатів, переговори на технічному рівні проходять добре. Вони очікують, що новий проєкт буде надісланий послам ЄС найближчими тижнями, щоб вони могли розв'язати найгостріші питання. 

Бельгійські чиновники вже призначили міжурядову конференцію на 25 червня, за кілька днів до того, як Будапешт розпочне головування в ЄС 1 липня. Однак, як стверджує один з дипломатів, "як завжди, неможливо передбачити, що робитиме Угорщина, доки ми не почуємо від самого Орбана". 

Додамо

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан був найбільшою внутрішньою перешкодою для підтримки України з боку Євросоюзу протягом останніх двох років. Він кілька разів погрожував заблокувати рішення про фінансування Києва з боку ЄС, а також про переговори щодо вступу та санкції проти Росії. Перед тим як погодитися на рамки переговорів, Будапешт хоче отримати більше гарантій щодо покращення правового захисту меншин в Україні.

В середині березня Угорщина розіслала членам Європейського Союзу документ, у якому виклала претензії до України, що ґрунтуються на вимозі повернути права своїй нацменшині. Зокрема, Будапешт вимагав відновити права, що гарантують вільне використання угорської мови в Україні.

Читайте також:
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років
Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців